ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εκρήξεις ακούστηκαν στις υπό ρωσική κατοχή πόλεις Χερσώνα και Μελιτόπολη

Ουκρανία: Εκρήξεις ακούστηκαν στις υπό ρωσική κατοχή πόλεις Χερσώνα και Μελιτόπολη
Τρίτο εικοσιτετράωρο κατά το οποίο η Ρωσία επιδίδεται σε βομβαρδισμούς σε βάρος αμάχων και κρίσιμων υποδομών ενέργειας της χώρας (AP Photo/Leo Correa, File)

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στις υπό ρωσική κατοχή πόλεις Χερσώνα και Μελιτόπολη στην Ουκρανία, στο τρίτο εικοσιτετράωρο κατά το οποίο η Ρωσία επιδίδεται σε βομβαρδισμούς σε βάρος αμάχων και κρίσιμων υποδομών ενέργειας της χώρας.

Πέντε εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στην πόλη Χερσώνα στην Ουκρανία, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία ανακατέλαβε 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην περιοχή της Χερσώνας αφότου ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, στα τέλη Αυγούστου, ανέφερε την Κυριακή μια εκπρόσωπος του στρατού.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν πολύ γρήγορα τα εδάφη γύρω από το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, ωστόσο η αντεπίθεση στα νότια, για να διώξουν τους Ρώσους από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αποδεικνύεται δυσκολότερη υπόθεση.

Η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του νότου, Ναταλία Χουμενιούκ, είπε ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο της Χερσώνας, όμως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να ασφαλιστούν τα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί.

Νωρίτερα σήμερα ο Ιβάν Φεντόροφ, ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης που πλέον επίσης ελέγχεται από τη Ρωσία, ανέφερε στο Telegram ότι μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην πόλη.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε, επικαλούμενο τη διορισμένη από τη Ρωσία αστυνομία της πόλης, ότι εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στην κεντρική αγορά της Μελιτόπολης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν θύματα.

Τρίτο εικοσιτετράωρο βομβαρδισμών

Είναι το τρίτο εικοσιτετράωρο κατά το οποίο η Ρωσία επιδίδεται σε βομβαρδισμούς σε βάρος αμάχων και κρίσιμων υποδομών ενέργειας στην Ουκρανία ως αντίποινα στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας.

Οι προειδοποιητικές σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επιδρομή ήχησαν σχεδόν σε όλη την Ουκρανία την Τρίτη, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος και να προμηθευτούν νερό.

Όπως και τα πλήγματα της Δευτέρας, οι βομβαρδισμοί της Τρίτης έπληξαν τόσο ενεργειακές υποδομές όσο και αμάχους, καθώς σχολεία, κτήρια κατοικιών και δομές υγείας βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων. Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν περισσότερες από 300 ουκρανικές πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ