ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών

Στόλτενμπεργκ: Ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών
Ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα» από τον ΟΗΕ (AP Photo/Olivier Matthys)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επανέλαβαν σήμερα, Πέμπτη, την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα» από τον ΟΗΕ, ο οποίος ενέκρινε χθες, Τετάρτη, ψήφισμα που λέει στη Ρωσία ότι η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών ζωνών είναι παράνομη και μη έγκυρη, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία «ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών» από την Ρωσία.

«Καλωσορίζουμε το πολύ ισχυρό μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα χθες. Η ψήφος των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρη καταδίκη των παράνομων προσαρτήσεων ουκρανικών εδαφών και ξεκάθαρη έκκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιστρέψει αυτές τις αποφάσεις και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Επίσης αναφέρθηκε στην «άνευ προηγουμένου» στήριξη της Ουκρανίας. «Εξακολουθούμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί, θα ενισχύσουμε την υποστήριξή μας και συγκεκριμένα θα παράσχουμε περισσότερη αεροπορική αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στο Άρθρο 5 -την αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι επίθεση σε όλα τα μέλη- και τόνισε την αποφασιστικότητα για την «υπεράσπιση κάθε εκατοστού της επικράτειας του ΝΑΤΟ, εάν και όποτε χρειαστεί».

Ο Όστιν υπογράμμισε ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και πρόσθεσε ότι «η συμμαχία είναι το απαραίτητο φόρουμ για διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δράση, όταν έχει να κάνει με την ασφάλεια της περιοχής και την διατλαντική ασφάλεια».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει «την Φινλανδία και τη Σουηδία στη Συμμαχία κάποια στιγμή στο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ