ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακό κόμβο για το ρωσικό φυσικό αέριο «θέλει» την Τουρκία ο Πούτιν

Ενεργειακό κόμβο για το ρωσικό φυσικό αέριο «θέλει» την Τουρκία ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει πως η Τουρκία είναι «η πιο αξιόπιστη οδός» για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ενεργειακές «γέφυρες» ρίχνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα επαναδιατυπώνοντας, κατά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν, την πρόταση για τη δημιουργία μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream. Κατά τη συνάντηση δεν τέθηκαν επί τάπητος προοπτικές ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία είναι «η πιο αξιόπιστη οδός» για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρότεινε να οικοδομηθεί εκεί αυτό που αποκάλεσε κόμβο προμηθειών.

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα -το ζήτημα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Αστάνα.

«Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη· θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», προσέθεσε.

Ο Πούτιν πρότεινε για πρώτη φορά χθες, Τετάρτη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ' αυτές.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.

«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες [...] Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες. Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», επέμεινε πριν οι δύο πρόεδροι αποσυρθουν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.

Αυτό το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Πούτιν είναι το τέταρτο μέσα σε τρεις μήνες και πραγματοποιείται στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως είπε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.

Κρεμλίνο: Πούτιν και Ερντογάν δεν συζήτησαν τη διένεξη στην Ουκρανία

Κατά τη συνάντηση στην Αστάνα Πούτιν και Ερντογά δεν συζήτησαν τρόπους για την επίλυση της διένεξης στην Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

«Το θέμα της ρωσο-ουκρανικής διευθέτησης δεν συζητήθηκε», μετέδωσε το Ria Novosti επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ