ΚΟΣΜΟΣ

Στολτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκαλύψει πώς θα απαντήσει σε πυρηνική επίθεση της Ρωσίας

Στολτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκαλύψει πώς θα απαντήσει σε πυρηνική επίθεση της Ρωσίας
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ AP Photo/Olivier Matthys

Εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε τύπου πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή της.

«Δεν θα υπεισέλθουμε στο πώς ακριβώς θα απαντήσουμε, αλλά φυσικά αυτό θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό όριο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της σύνοδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή [εξέλιξη], που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες και, αφού υπενθύμισε ότι ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, υπογράμμισε πως φαίνεται «εξαιρετικά μακρινό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα υποχρέωναν το ΝΑΤΟ να απαντήσει με χρήση πυρηνικών όπλων.

Κοινή προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων για τη «θωράκιση» της Ευρώπης

Η Γερμανία και άλλα 13 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στόχο να προμηθευθούν από κοινού συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που θα προστατεύουν το έδαφος της Συμμαχίας από πυραύλους, και μεταξύ των επιλογών τους είναι το ισραηλινό σύστημα Arrow 3, το αμερικανικό Patriot και το γερμανικό IRIS-T, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή το Βερολίνο.

«Με αυτή την πρωτοβουλία, ανερχόμαστε στο ύψος της κοινής ευθύνης μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη -συνδυάζοντας τους πόρους μας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ στη διάρκεια τελετής στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι 14 χώρες υπέγραψαν επιστολή προθέσεων.

Η Εσθονία δεν ήταν παρούσα στην τελετή, αλλά θα συμμετάσχει επίσης στην πρωτοβουλία με την ονομασία «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού» (European Sky Shield). Η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει συνολικά τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ -τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σλοβακία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.

Χερσαία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως οι μονάδες Patriot της Raytheon ή τα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένα συστήματα IRIS-T, λείπουν από πολλά δυτικά κράτη, τα οποία ήταν απρόθυμα να επενδύσουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε στρτατιωτικές δυνατότητες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε την έλλειψη αυτή, καθώς το Κίεβο καταβάλλει προσπάθειες για να αποκτήσει όσο περισσότερες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας μπορεί για να προστατεύσει πόλεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Η Λάμπρεχτ δήλωσε πως οι χώρες επιδιώκουν να προχωρήσουν γρήγορα στις πρώτες συμφωνίες.

«Θα εργαστούμε με ταχύτητα για τα πρώτα κοινά προγράμματα, η κοινή αγορά μονάδων Patriot είναι ένα απ' αυτά καθώς και του σύγχρονου συστήματος IRIS-T», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός στους δημοσιογράφους. Το IRIS-T κατασκευάζεται από τη γερμανική αμυντική εταιρεία Diehl.

Αυτή την εβδομάδα το Βερολίνο παρέδωσε το πρώτο από τέσσερα συστήματα IRIS-T SLM στην Ουκρανία, όμως οι ίδιες οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) δεν έχουν το σύστημα αυτό. Ταυτόχρονα το Βερολίνο θέλει να αυξήσει τον αριθμό των μονάδων Patriot που διαθέτει.

Οι χώρες θα συζητήσουν ακόμη την προμήθεια συστημάτων όπως το Arrow 3, που παράγεται από τον όμιλο Israel Aerospace Industries (IAI) και αντιμετωπίζει απειλές στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς και συστήματα μικρού βεληνεκους για την προστασία μικρότερων περιοχών ή στρατιωτικών οχηματοπομπών, για παράδειγμα.

«Πρέπει να καλύψουμε γρήγορα αυτά τα κενά, ζούμε σε απειλητικούς, επικίνδυνους καιρούς», δήλωσε η Λάμπρεχτ, η οποία επισήμανε επίσης ότι θα προτιμούσε να αγοράσει Arrow 3 για τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση, όμως πιστεύω ότι [το Arrow 3] είναι το σωστό σύστημα, θα ήταν ένα πολύ καλό σύστημα για την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη», επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ