ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Διατηρείται το δημοσκοπικό προβάδισμα Λούλα εν όψει του δεύτερου γύρου

Βραζιλία: Διατηρείται το δημοσκοπικό προβάδισμα Λούλα εν όψει του δεύτερου γύρου
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, ο Λούλα εξασφαλίζει το 49% στην πρόθεση ψήφου AP Photo/Silvia Izquierdo

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα διατηρεί προβάδισμα έναντι του νυν αρχηγού του κράτους, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε δημοσκόπηση των Genial/Quaest εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, ο Λούλα εξασφαλίζει το 49% στην πρόθεση ψήφου (+1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα) έναντι 41% του Μπολσονάρου.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στη Βραζιλία δέχθηκαν σφοδρή κριτική μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αφού αποδείχθηκε ότι είχαν υποτιμήσει το ποσοστό του Μπολσονάρου.

Η δημοσκόπηση των Genial/Quaest διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 ψηφοφόρων στο διάστημα 10-12 Οκτωβρίου και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Την παραμονή των εκλογών, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha προέβλεπε πως ο Λούλα θα εξασφάλιζε το 50% των εγκύρων ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) και ο κ. Μπολσονάρου το 36%.

Άλλη έρευνα, του ινστιτούτου IPEC, πίστωνε το 51% των εγκύρων ψήφων στον Λούλα και 37% στον απερχόμενο πρόεδρο πριν από τον πρώτο γύρο. Το ίδιο ινστιτούτο προέβλεψε στη συνέχεια νίκη του Λούλα στον δεύτερο γύρο με 55% έναντι 45% του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το βράδυ των εκλογών της 2ας Οκτωβρίου, πανηγυρίζοντας την επίδοσή του στον πρώτο γύρο, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αποφάνθηκε πως «νικήσαμε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων. Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους, ο οποίος φερόταν να οδεύει σε βαριά ήττα εδώ και μήνες, δεν έχει πάψει να διατείνεται πως τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων λένε «ψέματα».

Ο δεύτερος γύρος αναγγέλλεται σκληρός στις πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες στο μεγαλύτερο λατινοαμερικάνικο κράτος κι οι δύο αντίπαλοι οργώνουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες για να συνεγείρουν τους υποστηρικτές τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ