ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βραζιλία: Λούλα - Μπολσονάρου ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον β' γύρο

Εκλογές Βραζιλία: Λούλα - Μπολσονάρου ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον β' γύρο
Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση αλλά με πολύ μικρό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου Μπολσονάρου AP Photo/Andre Penner

Σε δεύτερο γύρο βαδίζουν οι προεδρικές εκλογες στη Βραζιλία, καθώς κανείς από τους δύο βασικούς υποψηφίους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση, μπροστά από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις και έτσι θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο τους την 30ή Οκτωβρίου.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του κ. Μπολσονάρου, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε προχθές Σάββατο με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

Μετά τις εκλογές ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα δήλωσε πως «ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη». «Θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζόμενων (PT), που έλαβε περί το 48% των ψήφων έναντι 43% του κ. Μπολσονάρου, υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας την 30ή Οκτωβρίου.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ