ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κλήτευση Τραμπ στο Κογκρέσο για την εισβολή στο Καπιτώλιο

ΗΠΑ: Κλήτευση Τραμπ στο Κογκρέσο για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να «αποκρούσει» την κλήτευση για κατάθεση ενώπιον της διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου AP Photo/Tom E. Puskar, File

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσης του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταθέσει για την υπόθεση ενώπιον του Κογκρέσου.

«Χάρη στην ακούραστη εργασίων των μελών και ερευνητών μας, ουδεμία αμφιβολία έχουμε αφήσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ηγήθηκε απόπειρας ανατροπής της αμερικανικής δημοκρατίας, που οδήγησε άμεσα στη βία της 6ης Ιανουαρίου», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, Μπένι Τόμσον.

«Είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο των όσων συνέβησαν στις 6 Ιανουαρίου. Θέλουμε, συνεπώς, να ακούσουμε τον ίδιο», επισήμανε ο Μπένι Τόμσον μετά το πέρας της ψηφοφορίας στους κόλπους της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικανούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να «αποκρούσει» την κλήτευση για κατάθεση ενώπιον της διακομματικής επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία έχει ήδη λάβει τις καταθέσεις αρκετών ανώτατων αξιωματούχων της διακυβέρνησης του τέως προέδρου.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί την «κορύφωση» των προσπαθειών της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου να εξασφαλίσει την κατάθεση Τραμπ. Είναι γεγονός σπάνιο, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο, η κλήτευση νυν και πρώην προέδρων για κατάθεση στο Κογκρέσο.

Όμως, ούτε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να συναινέσει, ούτε και η ίδια η επιτροπή έχει το χρόνο για μία μακρά δικαστική μάχη, επισημαίνει το CNNi.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, η μη συμμόρφωση με κλήτευση για κατάθεση αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών. Αν η επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

Η σημερινή δημόσια ακρόαση ήταν πιθανότατα η τελευταία για την Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, η οποία αναμένεται να υποβάλλει πριν από τα τέλη του έτους έκθεση αναφορικά με την εισβολή των υποστηρικτών το τέως προέδρου των ΗΠΑ στο Καπιτώλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ