ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ λέει πως η εξεταστική είναι ένα «φιάσκο»

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο Τραμπ λέει πως η εξεταστική είναι ένα «φιάσκο»
Ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν τον είχε καλέσει πριν από μήνες ενώ δεν αποκάλυψε εάν θα συμμορφωθεί με την κλήτευση House Select Committee via AP

«Φιάσκο» χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, λίγη ώρα αφότου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσής του για να καταθέσει ενόρκως σχετικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα.

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει εάν σκοπεύει να συμμορφωθεί με την κλήτευση, ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η επιτροπή δεν τον είχε καλέσει πριν από μήνες.

«Γιατί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τα τελευταία λεπτά της τελευταίας τους συνεδρίασης; Επειδή η επιτροπή είναι ένα απόλυτο φιάσκο που χρησιμεύει μόνο για να διχάσει περαιτέρω τη χώρα μας. Και το κάνει, παρεμπιπτόντως, πολύ άσχημα», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, την οποία δημιούργησε ο ίδιος.

«Χάρη στην ακούραστη εργασίων των μελών και ερευνητών μας, ουδεμία αμφιβολία έχουμε αφήσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ηγήθηκε απόπειρας ανατροπής της αμερικανικής δημοκρατίας, που οδήγησε άμεσα στη βία της 6ης Ιανουαρίου», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, Μπένι Τόμσον.

«Είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο των όσων συνέβησαν στις 6 Ιανουαρίου. Θέλουμε, συνεπώς, να ακούσουμε τον ίδιο», επισήμανε ο Μπένι Τόμσον μετά το πέρας της ψηφοφορίας στους κόλπους της επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικανούς.

Η ψηφοφορία σηματοδοτεί την «κορύφωση» των προσπαθειών της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου να εξασφαλίσει την κατάθεση Τραμπ. Είναι γεγονός σπάνιο, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο, η κλήτευση νυν και πρώην προέδρων για κατάθεση στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, η μη συμμόρφωση με κλήτευση για κατάθεση αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 12 μηνών.

Αν η επιτροπή ζητήσει κλήτευση και αυτή αγνοηθεί, η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει εάν θα παραπέμψει την υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφασίσει αν θα απαγγείλει κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ