ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Τουρκία-Ρωσία θα κατασκευάσουν κόμβο φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη

Ερντογάν: Τουρκία-Ρωσία θα κατασκευάσουν κόμβο φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη
«Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται το πιο σημαντικό μέρος για αυτήν την επιχείρηση», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Άγκυρα και Μόσχα θα συνεργαστούν για την κατασκευή ενός κόμβου φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, μετά την πρόταση του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Για ένα τέτοιο κέντρο διανομής, φυσικά, η Θράκη θεωρείται το πιο σημαντικό μέρος για αυτήν την επιχείρηση», είπε ο Ερντογάν την Πέμπτη σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Μαζί με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν. Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, επιστρέφοντας από το Καζακστάν.

«Όποιο και αν είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα έχουμε εγκαταστήσει αυτό το κέντρο διανομής εκεί. Έχουμε ένα εθνικό κέντρο διανομής, αλλά φυσικά τώρα αυτό θα είναι ένα διεθνές κέντρο διανομής», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, ο Ερντογάν είχε την Πέμπτη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Πούτιν, ο οποίος είχε προτείνει την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία είναι «η πιο αξιόπιστη οδός» για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξήγησε πως η κατασκευή εκεί ενός κόμβου προμηθειών, θα επέτρεπε, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση των τιμών, την πώληση φυσικού αερίου σε λογικές τιμές και τον αποκλεισμό της «πολιτικοποίησης» του ζητήματος.

Συνεχίζεται η μεσολάβηση για την Ουκρανία

Για τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η μεσολάβηση της Άγκυρας μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται.

«Σε ό,τι αφορά τη μεσολάβηση της Τουρκίας, η εμπιστοσύνη που έχουν η Ρωσία και ορισμένες άλλες χώρες στην Τουρκία παραμένει η ίδια», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Η συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη προς την Τουρκία μας ικανοποίησε επίσης».

Η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα τονίσει την επιθυμία του να φέρει κοντά τον Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία για τον τερματισμό του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ