ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: Ανακοίνωσε αύξηση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις μετά το φιάσκο

Λιζ Τρας: Ανακοίνωσε αύξηση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις μετά το φιάσκο
H Λιζ Τρας καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών και προχώρησε σε αλλαγή του δημοσιονομικού πακέτου μέτρων που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες AP Photo/Alastair Grant

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει το σχέδιό της για μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, σε μια στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να «καθησυχάσει τις αγορές».

«Είναι σαφές πως ορισμένα τμήματα του μινι-προϋπολογισμού μας πήγαιναν πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αγορές», είπε η Λιζ Τρας σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου στην οποία επέμεινε για την ανάγκη για σταθερότητα της βρετανικής οικονομίας, αφού απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 25%, ενώ στον μινι-προϋπολογισμό που είχε ανακοινώσει ο Κουάρτενγκ στις 23 Σεπτεμβρίου προβλεπόταν ότι ο συντελεστής θα «πάγωνε» στο 19%, καταργώντας μια αύξηση στο 25% που σχεδίαζε ο προκάτοχός του.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καθησυχάσουμε τις αγορές για τη δημοσιονομική πειθαρχία μας» επισήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η ίδια σημείωσε ακόμη πως οι δημόσιες δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο γρήγορα απ' ό,τι σχεδιαζόταν προηγουμένως, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Η Λιζ Τρας είπε επίσης ότι είναι αποφασισμένη να φέρει εις πέρας την πολιτική της που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις, ακόμη και από το ίδιο το κόμμα της.

«Είμαι απολύτως αποφασισμένη να τηρήσω την υπόσχεση που έχω κάνει να εξασφαλίσουμε μια πιο ισχυρή ανάπτυξη, ένα πιο εύπορο Ηνωμένο Βασίλειο και να βγούμε από την καταιγίδα που περνάμε» επισήμανε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την «καρατόμηση» του Κουάζι Κουάρτενγκ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ, 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με την σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Ο Κουάζι Κουάρτενγκ υπέβαλε παραίτηση κατόπιν αιτήματος της πρωθυπουργού Λιζ Τραζ, μετά το φιάσκο των πρώτων δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνησή της.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός σας των Οικονομικών. Δέχθηκα», έγραψε ο Κουάρτενγκ στην επιστολή παραίτησής του προς την Τρας, την οποία δημοσιοποίησε στο Twitter.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας από πλευράς της δήλωσε πως ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον", ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», επισημαίνει στην επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ