ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν - Χαμενεΐ: Μην τολμήσετε να σκεφτείτε ότι μπορείτε να ξεριζώσετε την Ισλαμική Δημοκρατία

Ιράν - Χαμενεΐ: Μην τολμήσετε να σκεφτείτε ότι μπορείτε να ξεριζώσετε την Ισλαμική Δημοκρατία
Το «μήνυμα» Χαμενεΐ έρχεται εν όψει νέων μαζικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται το Σάββατο ανά τη χώρα Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Στην πιο σκληρή προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές που έχουν ξεσηκωθεί στο όνομα της Μάχσα Αμινί, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δηλώνει ότι κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία. 

Το «μήνυμα» Χαμενεΐ έρχεται εν όψει νέων μαζικών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται το Σάββατο ανά τη χώρα.

Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής στα χέρια της «αστυνομίας ηθών», έχουν λάβει τα χαρακτηριστικά κινήματος για την πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Η Μάχσα Αμινί πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» στην Τεχεράνη επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει κυρίως να φορούν την μαντίλα.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις πιο μεγαλύτερες προκλήσεις για το θεοκρατικό καθεστώς από την επανάσταση του 1979, ακόμα κι αν οι αναταραχές δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ανατροπή του συστήματος.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνέκρινε την Ισλαμική Δημοκρατία με ένα άκαμπτο δέντρο.

«Αυτό το δενδρύλλιο είναι ένα πανίσχυρο δέντρο τώρα και κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να το ξεριζώσει», είπε σε δηλώσεις του που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Ορισμένες από τις πιο αιματηρές ταραχές έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες με μακροχρόνιες δυσαρέσκειες κατά του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων στα βορειοδυτικά και των Μπαλούτσι στα νοτιοανατολικά.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων εφήβων κοριτσιών.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν πεθάνει.

Η ιρανική ηγεσία «δείχνει» για τη βία εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων αυτονομιστών και δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας τους για συνωμοσία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα του, και ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές είχαν «εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό».

Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στο νότο

Δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, από πυρά στο νότιο Ιράν, καθώς καταδίωκαν δύο άτομα που έγραφαν γκράφιτι και συνθήματα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Την Παρασκευή, γύρω στις 5 τοπική ώρα στην πόλη Μπεϊρόμ, δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα, που έγραφαν συνθήματα, κυνηγήθηκαν από τους δύο αστυνομικούς", δήλωσε στο Irna ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί.

Αλλά οι δύο αστυνομικοί έπεσαν «ως μάρτυρες, την ώρα του καθήκοντος» καθώς χτυπήθηκαν «στο κεφάλι και στο στήθος» από τα πυρά των δύο μοτοσικλετιστών, οι οποίοι καταζητούνται, πρόσθεσε το Irna.

Τα δύο θύματα είναι ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ένα μέλος της Μπασίντζ, παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής που συνδέεται με τους Φρουρούς, κατά το πρακτορείο.

Από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας πριν από σχεδόν ένα μήνα, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό των επίσημων μέσων ενημέρωσης. Άλλοι έξι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στο νοτιοανατολικό Ιράν, που ξέσπασαν μετά τον βιασμό μιας έφηβης που αποδίδεται σε διοικητή της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ