ΚΟΣΜΟΣ

Τζινπίνγκ για Ταϊβάν: Επιδιώκουμε ειρηνευτική επανένωση χωρίς να εγκαταλείπουμε τη χρήση βίας

Τζινπίνγκ για Ταϊβάν: Επιδιώκουμε ειρηνευτική επανένωση χωρίς να εγκαταλείπουμε τη χρήση βίας
Ο Σι αναμένεται να ανανεώσει την θητεία του, καθιστώντας τον, τον πιο ισχυρό ηγέτη μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (1949-1976) (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), τοποθετήθηκε μεταξύ άλλων για την Ταϊβάν και την ανάμειξη ξένων δυνάμεων στη νήσο που το Πεκίνο θεωρεί μέρος του.

Άνευ εκπλήξεως, ο Σι αναμένεται να ανανεώσει την θητεία του, πράγμα το οποίο θα τον καταστήσει τον πιο ισχυρό ηγέτη μετά τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ (1949-1976).

Το 20ο συνέδριο του ΚΚΚ γίνεται «σε μια καίρια στιγμή κατά την οποία το σύνολο του Κόμματος και του λαού όλων των εθνοτικών ομάδων έχουν δεσμευτεί στον δρόμο της οικοδόμησης μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας», δήλωσε ο Σι κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον των περίπου 2.300 συνέδρων που συναντώνται στο τεράστιο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο 69χρονος Σι Τζινπίνγκ μιλώντας για την Ταϊβάν, είπε μεταξύ άλλων:

«Θα προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την προοπτική μιας ειρηνικής επανένωσης, με την μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τις μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά δεν θα δεσμευτούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε την χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε της δυνατότητας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο ίδιος.

«Διεξαγάγαμε με αποφασιστικότητα αγώνα κατά των αυτονομιστικών τάσεων και της ανάμειξης και καταδείξαμε την αποφασιστικότητά μας και την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν», υπογράμμισε επίσης ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου.

Επίσης σημείωσε ότι το Χονγκ Κονγκ πέρασε «από το χάος στη διακυβέρνηση» από τότε που το Πεκίνο ανέλαβε την διακυβέρνηση της πρώην βρετανικής αποικίας, όπου τεράστιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις διεξάγονταν το 2019.

Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την κυριαρχία της

Την ίδια ώρα η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την κυριαρχία της, ούτε θα συμβιβαστεί όσον αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία, και ο λαός της αντιτίθεται σαφώς στην ιδέα του Πεκίνου για διαχείρισή της ως «μια χώρα, δύο συστήματα», ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουεν.

Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε λίγο μετά την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη του συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, στην οποία ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι εναπόκειται στον κινεζικό λαό να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν και ότι η Κίνα δεν θα αποκηρύξει ποτέ την χρήση βίας για την Ταϊβάν.

Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή είναι κοινή ευθύνη και των δύο πλευρών και μια συνάντηση στο πεδίο των μαχών δεν αποτελεί επιλογή, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η προεδρία της Ταϊβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ