ΚΟΣΜΟΣ

DW - Γερμανία: 800 εκατομμύρια ευρώ για νέα καγκελαρία εν καιρώ κρίσης;

DW - Γερμανία: 800 εκατομμύρια ευρώ για νέα καγκελαρία εν καιρώ κρίσης;
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση της καγκελαρίας ως το 2028 δαπανώντας υπέρογκα κονδύλια, που όμως κατά πολλούς δεν συνάδουν με την ενεργειακή κρίση και τις εκκλήσεις για εξοικονόμηση πόρων Photo by Florian Gaertner/Photothek via Getty Images

«Οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο, δέκα φορές μεγαλύτερο από την επίσημη κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, τρεις φορές μεγαλύτερο από το Παλάτι των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Εμμανουέλ Μακρόν: Το σχεδιαζόμενο νέο κτήριο της ομοσπονδιακής καγκελαρίας στο Βερολίνο θα είναι πραγματικά μεγάλο. Και είναι επίσης πολύ ακριβό: Η κατασκευή του θα κοστίσει στους φορολογούμενους 777 εκατομμύρια ευρώ.

Και αυτό σε περίοδο κρίσης, κατά την οποία έτσι κι αλλιώς τα πορτοφόλια πολλών πολιτών είναι ήδη άδεια, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle μεταφέροντας το «κλίμα» από τη Γερμανία.

Είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για ένα τόσο ακριβό και μεγαλειώδες κτίριο;» διερωτάται το τηλεοπτική δίκτυο RTL για τα σχέδια επέκτασης της καγκελαρίας στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το σχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη υπό εξέταση, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και από την αρμόδια Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο αναφέρουν μάλιστα ότι έχει ήδη δοθεί πράσινο φως για τις πρώτες συμβάσεις αναθέσεων σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, εκσκαφείς, καθαριστές και καθαρίστριες.

777 εκατομμύρια ευρώ και γραφεία για 400 υπαλλήλους

Βάσει των στοιχείων που είναι μέχρι τώρα γνωστά το αρχιτεκτονικό σχέδιο των Άξελ Σούλτες και Σαρλότε Φρανκ για επέκταση της καγκελαρίας στην αντίπερα όχθη του ποταμού Σπρεε κοστολογείται συνολικά στα 777 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διατεθούν προσεχώς.

Οι εργασίες κατασκευής των νέων κτηριακών υποδομών αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα από το 2023 και να ολοκληρωθούν το 2028. Το νέο, επίμηκες κτίσμα θα έχει ύψος 22 μέτρων και θα εκτείνεται στο πάρκο που βρίσκεται στις όχθες του Σπρέε, καλύπτοντας συνολικά -μαζί με το ήδη υπάρχον κτήριο της καγκελαρίας- μια έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων.

Στόχος είναι να καλύψει την ανάγκη εργασιακών χώρων για 400 εργαζομένους της καγκελαρίας αυξάνοντας παράλληλα τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Η σφοδρή κριτική έχει ήδη ξεκινήσει

Τα νέα για το κόστος της σχεδιαζόμενης επέκτασης προκαλούν ήδη αντιδράσεις, πόσο μάλλον σε μια περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός στη Γερμανία «χτυπά» αρνητικό ρεκόρ 70 χρόνων αγγίζοντας το 10% και η ενεργειακή κρίση προμηνύει έναν βαρύ χειμώνα με πολλές οικονομικές θυσίες για τους πολίτες.

«Είναι ανάγκη να γίνει τώρα η επέκταση;» διερωτάται το τηλεοπτικό δίκτο n-tv. «Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό», συμπληρώνει, ενώ η ιστοσελίδα Merkur.de παρατηρεί: «Αυτό το δαπανηρό σχέδιο είναι απίθανο να κατευνάσει την τεταμένη σχέση μεταξύ του γερμανικού λαού και της κυβέρνησης: Στην, ίσως μεγαλύτερη, κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες, η πολιτική ηγεσία στο Βερολίνο εμμένει στην οικοδόμηση ενός νέου, γιγάντιου κτηρίου με ένα τερατώδες ποσό τουλάχιστον 777 εκατ. ευρώ»

Από την πλευρά της η βουλευτής της Αριστεράς Γκεζίνε Λετς εκτιμά, σύμφωνα με την Berliner Zeitung, ότι η επέκταση της καγκελαρίας μπορεί να κοστίσει ακόμη περισσότερο.

«Λέει πολλά για τη σημερινή κυβέρνηση το γεγονός ότι δεν μπορεί να χτίσει τις 100.000 κοινωνικές κατοικίες τον χρόνο, τις οποίες έχει υποσχεθεί αλλά την ίδια ώρα σχεδιάζει να χτίσει μια δεύτερη καγκελαρία με ελικοδρόμιο σε ελάχιστο χρόνο», σημειώνει η ίδια εμφατικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ