ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος ανθρακωρύχων: «Κεραυνοί» κατά Ερντογάν για τα περί πεπρωμένου

Θάνατος ανθρακωρύχων: «Κεραυνοί» κατά Ερντογάν για τα περί πεπρωμένου
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συγγενείς νεκρών ανθρακωρύχων Turkish Presidency via AP

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία η σύνδεση με το «πεπρωμένο», που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στους θανάτους 41 ανθρακωρύχων από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της πόλης Αμάσρα, στην επαρχία Μπαρτίν την περασμένη Παρασκευή.

Το σχόλιο του Τούρκο προέδρου ότι τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα» προκάλεσαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με ορισμένους να περιγράφουν την τραγωδία που σημειώθηκε στη βόρεια Τουρκία ως «σφαγή» καθώς οι συγγενείς των νεκρών ανέφεραν ότι μπορούσαν να μυρίσουν αέριο για περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουν στο σχέδιο του πεπρωμένου», είπε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία Μπαρτίν το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς ήταν περικυκλωμένος από διασώστες.

Τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα, πρέπει να το γνωρίζουμε και αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας σύμφωνα με το Euronews ότι δεν ήθελε να δει «ελλείψεις ή περιττούς κινδύνους».

Το σχόλιό του ωστόσο, εξόργισε πολλούς με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να απαιτεί να μάθει να μάθει «σε ποιον αιώνα ζούμε;» και «γιατί τα ατυχήματα ορυχείων συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία».

Ο Εμίν Κοραμάζ, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, απέρριψε την ιδέα ότι η έκρηξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ατύχημα, ισχυριζόμενος στο Twitter ότι οι ανθρακωρύχοι είχαν σταλεί «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη χωρίς να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς επιθεώρηση και χωρίς να δημιουργούνται ασφαλείς συνθήκες».

Η επίσημη αιτία για την έκρηξη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Οι αρχές ανέφεραν ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια της έκρηξης, με τα προκαταρκτικά ευρήματα να υποδηλώνουν ότι προκλήθηκε από υγρό πυρκαγιάς, όρος που αναφέρεται στο μεθάνιο που σχηματίζει ένα εκρηκτικό μείγμα στα ανθρακωρυχεία.

Οι οργισμένες οικογένειες υποψιάζονται ότι το αέριο μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο.

Ο πατέρας ενός άνδρα γύρω στα 20 που σκοτώθηκε από την έκρηξη είπε στο Associated Press του Πακιστάν ότι ο γιος του ανέφερε επίσης ότι μύριζε αέριο για 10 ημέρες.

Στο χωριό Μακαράτσι, το οποίο έχασε τέσσερις άνδρες, μια γυναίκα δακρυσμένη είπε στον Ερντογάν στην κηδεία του αδερφού της:

«Πρόεδρε, ο αδερφός μου ήξερε, είπε ότι υπήρχε διαρροή αερίου πριν από 10, 15 ημέρες. Είπε "θα μας εκραγούν σύντομα". Πώς γίνεται από αμέλεια; Είπε "θα μας σκάσουν εδώ"... Το ήξερε».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, μετά από μια στιγμή σιωπής, ο κ. Ερντογάν απάντησε:

«Συγγνώμη για την απώλεια σας, ο Αλλάχ να δώσει υπομονή».

Περίπου 110 άνθρωποι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης της Παρασκευής, σχεδόν οι μισοί από αυτούς σε βάθος άνω των 300 μέτρων. Περίπου 58 άτομα που εργάζονταν στο ορυχείο όταν ξέσπασε η έκρηξη διασώθηκαν ή βγήκαν μόνοι τους.

Το ορυχείο ανήκει στις κρατικές τουρκικές επιχειρήσεις σκληρού άνθρακα.

Η Τουρκία έγινε μάρτυρας της πιο θανατηφόρας καταστροφής εξόρυξης άνθρακα το 2014, όταν 301 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη στη δυτική πόλη Σόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ