ΚΟΣΜΟΣ

Ζαπορίζια: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι απήγαγε δύο αξιωματούχους του από τον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι απήγαγε δύο αξιωματούχους του από τον πυρηνικό σταθμό
Πρόκειται για τον επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής του πυρηνικού σταθμού Όλεχ Κοστίκοφ και τον Όλεχ Όσεκ, βοηθό του διευθυντή του εργοστασίου AP Photo

Η δημόσια εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «απήγαγε» δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους στο υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Ο επικεφαλής του τμήματος πληροφορικής του πυρηνικού σταθμού Όλεχ Κοστίκοφ και ο Όλεχ Όσεκ, ένας βοηθός του διευθυντή του εργοστασίου, συνελήφθησαν τη Δευτέρα, όπως έγραψε σήμερα στην εφαρμογή Telegram η Energoatom.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται και σε ποια κατάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Energoatom.

Οι συλλήψεις αυτές έρχονται μετά αυτή του διευθυντή του σταθμού, Ιχόρ Μουράσοφ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Ο Μοράσοφ υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», είχε ανακοινώσει την 1η Οκτωβρίου η Energoatom.

Ο Μουράσοφ «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε o επικεφαλής της εταιρείας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τη Ρωσία για την τύχη του γενικού διευθυντή.

«Επικοινωνήσαμε με τις ρωσικές αρχές και ζητήσαμε διευκρινίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του ΙΑΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ