ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Σε σαμποτάζ οφείλονται πιθανότατα οι εκρήξεις στους Nord Stream λέει γερμανική έρευνα

WSJ: Σε σαμποτάζ οφείλονται πιθανότατα οι εκρήξεις στους Nord Stream λέει γερμανική έρευνα
Στις αρχές του μήνα, σουηδική έρευνα είχε καταλήξει και αυτή στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις είχαν προκληθεί πιθανότατα από σαμποτάζ (AP Photo/Markus Schreiber, File)

Στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προκλήθηκαν πιθανότατα από σαμποτάζ κατέληξαν Γερμανοί ερευνητές, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των ευρημάτων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει προσώρας να συνδέσουν κάποιο παράγοντα με το σαμποτάζ.

Από ορισμένες πλευρές εκτιμάται, ωστόσο, πως πίσω από τις εκρήξεις αυτές βρίσκεται η Ρωσία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκρήξεις ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» που είχε ως στόχο τα ρωσικά συμφέροντα.

Στις αρχές του μήνα, σουηδική έρευνα είχε καταλήξει και αυτή στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις είχαν προκληθεί πιθανότατα από σαμποτάζ.

Ούτε αυτή η έρευνα, όμως, είχε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με τον ένοχο που κρύβεται πίσω από τις εν λόγω επιθέσεις.

Μετά τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει πως επρόκειτο για αποτέλεσμα δολιοφθοράς, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις ή να κατονομάζει συγκεκριμένο ένοχο.

Για τους Γερμανούς αξιωματούχους, το σενάριο το σαμποτάζ να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο είναι μάλλον απίθανο.

Και αυτό γιατί το βάθος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο -περίπου 70 μέτρα- είναι μάλλον μικρό ενώ η κίνηση των υποβρυχίων στην περιοχή παρακολουθείται από το ΝΑΤΟ.

Μια θεωρία σχετικά με την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί «κατέβηκαν» από ένα πλοίο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Δανία: Οι ζημιές στους αγωγούς προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις

Την ίδια ώρα, προκαταρκτικές έρευνες της Δανίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις, όπως μεταδίδει το CNNi.

«Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας και ότι η ζημιά προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις» τονίζει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε η σύσταση κοινής ομάδας που θα διερευνήσει περαιτέρω τα περιστατικά.

Οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τις καταστροφές στον αγωγό

Η σουηδική εφημερίδα Expressen έφερε στη δημοσιότητα τις πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος υπέστη ζημιές μετά από έκρηξη, τα αίτια της οποίας ακόμα διερευνώνται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τουλάχιστον 50 μέτρα της γραμμής φυσικού αερίου φαίνεται να έχουν καταστραφεί, 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ταυτοποιήσουν ποιος εμπλέκεται στο ατύχημα, ωστόσο από την πρώτη στιγμή υποψιάζονται τη Ρωσία για δολιοφθορά, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Για «εκρήξεις» που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ, είχε κάνει λόγο και ο Σουηδός ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σχετική έρευνα.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε προ λίγων ημερών σε ανακοίνωση ο ειδικός εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας BKA απέδοσε σε «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η BKA αναφέρει στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel. Η BKA δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες παραπέμπουν σε σαμποτάζ, αλλά δεν σχολίασε αν κρατικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ κατά των αγωγών Nord Stream.

Η Ευρώπη ερευνά τα αίτια των εκρήξεων στους αγωγούς του δικτύου Nord Stream ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας. Η Μόσχα έσπευσε να στρέψει τις κατηγορίες που κατευθύνονται εναντίον της προς την Δύση και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν να κερδίσουν από κάτι τέτοιο.

Η BKA προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών στην επιστολή την οποία επικαλείται το Spiegel.

Μπορεί να υπάρξουν σαμποτάζ «σε αυξανόμενη κλίμακα ποσοτικά και, εν δυνάμει, ποιοτικά», προειδοποιεί η BKA.

Επιθέσεις μπορεί να εκδηλωθούν κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, αναφέρει η BKA στην επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ