ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τις καταστροφές στον αγωγό

Nord Stream: Οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τις καταστροφές στον αγωγό
Tουλάχιστον πενήντα μέτρα της γραμμής φυσικού αερίου φαίνεται να έχουν καταστραφεί Guardia Costera Sueca viá AP, Archivo (Φωτογραφία αρχείου)

Η σουηδική εφημερίδα Expressen έφερε στη δημοσιότητα τις πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος υπέστη ζημιές μετά από έκρηξη, τα αίτια της οποίας ακόμα διερευνώνται. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τουλάχιστον πενήντα μέτρα της γραμμής φυσικού αερίου φαίνεται να έχουν καταστραφεί, 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ταυτοποιήσουν ποιος εμπλέκεται στο ατύχημα, ωστόσο από την πρώτη στιγμή υποψιάζονται τη Ρωσία για δολιοφθορά, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Για «εκρήξεις» που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ, είχε κάνει λόγο και ο Σουηδός ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σχετική έρευνα.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε προ λίγων ημερών σε ανακοίνωση ο ειδικός εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας BKA απέδοσε σε «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η BKA αναφέρει στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel. Η BKA δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες παραπέμπουν σε σαμποτάζ, αλλά δεν σχολίασε αν κρατικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ κατά των αγωγών Nord Stream.

Η Ευρώπη ερευνά τα αίτια των εκρήξεων στους αγωγούς του δικτύου Nord Stream ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας. Η Μόσχα έσπευσε να στρέψει τις κατηγορίες που κατευθύνονται εναντίον της προς την Δύση και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν να κερδίσουν από κάτι τέτοιο.

Η BKA προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών στην επιστολή την οποία επικαλείται το Spiegel.

Μπορεί να υπάρξουν σαμποτάζ «σε αυξανόμενη κλίμακα ποσοτικά και, εν δυνάμει, ποιοτικά», προειδοποιεί η BKA.

Επιθέσεις μπορεί να εκδηλωθούν κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, αναφέρει η BKA στην επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ