ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η National Grid προειδοποιεί για τρίωρες διακοπές ρεύματος τις κρύες μέρες του χειμώνα

Βρετανία: Η National Grid προειδοποιεί για τρίωρες διακοπές ρεύματος τις κρύες μέρες του χειμώνα
Ο επικεφαλής της National Grid προτείνει να επιβληθούν διακοπές ρεύματος τα απογεύματα σε περίπτωση που οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν αρκετό αέριο για να καλύψουν τη ζήτηση AP Photo/Alastair Grant

Για έναν δύσκολο χειμώνα με διακοπές ρεύματος προειδοποιεί ο επικεφαλής της National Grid της βρετανικής εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μάλιστα προειδοποίησε πως εάν μειωθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου τα νοικοκυριά πρέπει να προετοιμαστούν για διακοπές ρεύματος μεταξύ 16:00 και 19:00 τις καθημερινές κατά τις «πραγματικά, πολύ κρύες» ημέρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο Τζον Πέτιγκρου προτείνει να επιβληθούν διακοπές ρεύματος τα απογεύματα σε περίπτωση που οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχουν αρκετό αέριο για να καλύψουν τη ζήτηση, ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Τα σχόλια αυτά έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής για την Ενεργειακή Μετάβαση των Financial Times τη Δευτέρα.

AP Photo/Charles Krupa - Ο Τζον Πέτιγκρου

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Εθνικό Δίκτυο της χώρας ανέφερε πως αυξάνονται οι πιθανότητες για ελλείψεις του φυσικού αερίου το χειμώνα και πως οι τρίωρες διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να επιβληθούν σε ορισμένες περιοχές, στην «απίθανη» περίπτωση που οι προμήθειες φυσικού αερίου υπολείπονται της ζήτησης.

Λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις φυσικού αερίου.

Μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από αέριο, επιβαρύνοντας τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας καθώς η ζήτηση αυξάνεται ενόψει του χειμώνα.

Η Βρετανία λαμβάνει το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ενώ το αέριο είναι αυτό που επίσης θερμαίνει τη συντριπτική πλειονότητα των οικιών.

Αν και η Βρετανία δεν αέριο από τη Ρωσία, εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται στη Μόσχα.

Η κυβέρνηση ενόψει της πρωτόγνωρης αυτής ενεργειακής κρίσης σχεδιάζει πάντως πακέτο μέτρων για την αποφυγή διακοπών ρεύματος, στα οποία περιλαμβάνεται η καύση άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε περίπτωση ανάγκης καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την χρήση της ενέργειας με μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ