ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή ακρίβεια: Τι θα καθορίσει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Ενεργειακή ακρίβεια: Τι θα καθορίσει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης
Η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα ένα μάλλον τεχνικό και όχι πολιτικό νέο πακέτο των προτάσεών, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ AP Photo/Darko Bandic

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μία ημέρα μετά τα εγκαίνια στο Ελληνικό, θα επισκεφθεί σήμερα την Καρδίτσα. Η σκέψη της Αθήνας βρίσκεται ωστόσο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ενεργειακή ακρίβεια, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως ανεξαρτήτως των αποφάσεων της ΕΕ δεν θα αφήσει απροστάτευτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με τις περιοδείες και τη δραστηριότητά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναλάβει προσωπικά να στείλει στους πολίτες μήνυμα ανάπτυξης, στήριξης της κοινωνίας κατά τους επόμενους δύσκολους χειμερινούς μήνες και συνέπειας λόγων και έργων.

«Τα λόγια τώρα έγιναν πράξη. Και στο Ελληνικό το είπαμε και το κάναμε. Το εμβληματικό αυτό έργο το πιστέψαμε και το προωθήσαμε από την πρώτη μέρα, ανατρέποντας παρωχημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, ένα κουβάρι που κατάφεραν να ξετυλίξουν τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών, Πολιτισμού. Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον» δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια στο Ελληνικό.

Στο 8,3% το γαλάζιο προβάδισμα

Νέα δημοσκόπηση της της εταιρείας ALCO που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, διαπιστώνει ότι ανοίγει η ψαλίδα στις 8,3 μονάδες μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική παράταξη φαίνεται να επωφελείται από τη μείωση του αριθμού των αναποφάσιστων, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει διπλάσιες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31,2% έναντι 22,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 5,1% και το ΜέΡΑ25 με 3,2%.

Στους επιμέρους δείκτες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο 90% θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περικόψει την θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ το 71% δηλώνει ότι λόγω της ακρίβειας έχει ήδη περιορίσει την αγορά βασικών αγαθών.

Η «μάχη» στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή ακρίβεια

Το νέο πακέτο μέτρων που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για την θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα διαμορφωθεί πλήρως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η Κομισιόν παρουσιάζει σήμερα ένα μάλλον τεχνικό και όχι πολιτικό νέο πακέτο των προτάσεών, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ.

Οι πιο σημαντικές διαφωνίες αφορούν την πρόταση για πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αεριου, μια πρόταση που δεν φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί στη λίστα της Κομισιόν, καθώς και στο πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόταση που χωρίζει την ΕΕ σε δύο στρατόπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει μονομερώς την πολιτική στήριξης μέσω επιδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τις αποφάσεις που θα λάβει για την ενεργειακή ακρίβεια.

Για το πετρέλαιο κίνησης διευκρίνισε ότι δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση δεν αντιδρά σπασμωδικά, αλλά «παρατηρεί τα φαινόμενα και στο σωστό χρόνο έχοντας αξιολογήσει τον δημοσιονομικό χώρο κάνει παρεμβάσεις με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ