ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Κρίσιμη η κατάσταση σε όλη τη χώρα» - Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Ουκρανία: «Κρίσιμη η κατάσταση σε όλη τη χώρα» - Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση στο Κίεβο
Διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky (Φωτογραφία αρχείου)

Ολοένα και αυξάνεται η τραγική λίστα με τους νεκρούς στην εμπόλεμη Ουκρανία

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, Τρίτη από τα ρωσικά πλήγματα που είχαν στόχο ουσιαστικής σημασίας υποδομές στο Κίεβο και προκάλεσαν διακοπές της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στη μία όχθη της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η ουκρανική εισαγγελία.

Παράλληλα, η ουκρανική προεδρία χαρακτήρισε «κρίσιμη» την κατάσταση σε ολόκληρη τη χώρα.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (...) εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον μιας ενεργειακής εγκατάστασης στην αριστερή όχθη της πρωτεύουσας Κιέβου: σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική εισαγγελία.

Από την ουκρανική προεδρία ανακοινώθηκε ακόμη πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «κρίσιμη» μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων ημερών σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας καθώς προκαλούνται σημαντικές διακοπές της ηλεκτροδότησης ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

«Η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη σε όλη τη χώρα, επειδή οι περιφέρειές μας εξαρτώνται η μία από την άλλη», δήλωσε στην τηλεόραση ο αξιωματούχος της προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο προσθέτοντας πως είναι «απαραίτητο όλη η χώρα να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τη θέρμανση».

Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Μικολάιβ

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην πόλη λιμάνι Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, όπου νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν τρεις εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο πύραυλος κατέστρεψε εντελώς μία πτέρυγα του κτιρίου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Μικολάιβ, δημιουργώντας έναν τεράστιο κρατήρα. Πυροσβέστες ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από τα ερείπια, σημείωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο υπόγειο του κτιρίου λίγο προτού πέσει ο πύραυλος. Ένας ένοικος δήλωσε ότι ο νεκρός βρισκόταν στο υπόγειο της πτέρυγας που κατέρρευσε όταν επλήγη από τον πύραυλο.

Τοπικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο S - 300.

Επιθέσεις σε ενεργειακές δομές

Παράλληλα, στο Ντνίπρο, σύμφωνα με την Guardian, βομβαρδίστηκαν ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές», αναφέρει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες πως δύο πύραυλοι έπληξαν ηλεκτρική υποδομή στο Ζιτομίρ, στα δυτικά του Κιέβου.

Βίντεο στα social media δείχνει καπνό να έχει σκεπάσει τον ουρανό στην περιοχή και οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα είναι απενεργοποιημένο.

Ρουκέτες στο Χάρκοβο

Ο Όλεγκ Σουνουεχούμποβ, κυβερνήτης του Χάρκοβου ανέφερε με τη σειρά του στο Telegram ότι «σήμερα γύρω στις 8.30 π.μ., ο εχθρός εκτόξευσε οκτώ ρουκέτες στο Χάρκοβο από τη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ», αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

Ανέφερε ότι τις τελευταίες 24 ώρες στην περιοχή τραυματίστηκαν τρεις ηλικιωμένοι από βομβαρδισμούς και ότι «η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης εξουδετέρωσε 1.428 εκρηκτικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Ζελένσκι: Συνεχίζουν να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν πολίτες

«Η Ουκρανία βάλλεται από τους κατακτητές. Συνεχίζουν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα--να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν πολίτες. Το τρομοκρατικό κράτος δεν θα αλλάξει τίποτα προς όφελός του με τέτοιες ενέργειες. Απλά θα επιβεβαιώσει τον καταστροφικό και δολοφονικό του χαρακτήρα, για τον οποίο θα λογοδοτήσει σίγουρα«, έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Telegram για το νέο μπαράζ των επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ