ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακός «στραγγαλισμός» της Ουκρανίας - Επιδρομές, μπλακάουτ και φόβοι ανθρωπιστικής κρίσης

Ενεργειακός «στραγγαλισμός» της Ουκρανίας - Επιδρομές, μπλακάουτ και φόβοι ανθρωπιστικής κρίσης
Μαζικό κύμα επιθέσεων με (ιρανικά) drone-καμικάζι δέχεται το Κίεβο Photo by Elizabeth Servatynska/Suspilne Ukraine/JSC "UA:PBC"/Global Images Ukraine via Getty

Ο εφιάλτης ανθρωπιστικής κρίσης για τους πολίτες της Ουκρανίας προβάλλει πίσω από το μπαράζ των ρωσικών επιδρομών που πλήττουν ζωτικής σημασίας υποδομές, με το 30% των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας να έχει καταστραφεί -κατά δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι- μέσα σε μία εβδομάδα και πάνω από 1.000 κωμοπόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, καθώς και περιοχές του Κιέβου, να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει ομοβροντία επιθέσεων με πυραύλους, drone-καμικάζι και πυρά πυροβολικού σε 16 περιφέρειες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, με προφανή στόχο τον ενεργειακό «στραγγαλισμό» της Ουκρανίας, ενόσω μαίνεται η αντεπίθεση του στρατού της προς ανακατάληψη εδαφών.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 240 στα σκληρής κλίμακας αντίποινα που ακολούθησαν την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, σύμβολο της ρωσικής ισχύος και προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Οι ρωσικές επιδρομές πλήττουν ζωτικής σημασίας υποδομές με συνέπεια να προκαλούνται μαζικά μπλακάουτ ανά τη χώρα.

Από πόλεις κοντά στην πρώτη γραμμή των μαχών, έως ολόκληρες συνοικίες του Κιέβου, οι Ουκρανοί μένουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό. Οι κάτοικοι συνολικά καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια μπροστά στην προοπτική ενός ζοφερού χειμώνα εξαιτίας των στοχευμένων ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής κρίσης, δεδομένου ότι η έλλειψη πρόσβασης σε καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια «θα μπορούσε να καταστεί ζήτημα ζωής ή θανάτου εάν οι άνθρωποι δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τονίζει ταυτόχρονα ότι η σκόπιμη στόχευση πολιτικών υποδομών δύναται να αναλογεί σε έγκλημα πολέμου.

Κατηγορώντας τη Ρωσία για «τρομοκρατία» και «δολοφονίες αμάχων», ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνεται στη Δύση ζητώντας ακόμη πιο επιτακτικά προηγμένα συστήματα αεράμυνας, ενώ από τους Ουκρανούς ζητά να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής για να μπορέσει η χώρα να διέλθει αυτή την περίοδο με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει υποστεί καταστροφές το 30% των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Οι επιδρομές έχουν στοχεύσει τόσο τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις βασίζονται σε κεντρικό σύστημα για τη θέρμανση των κατοικιών, αντλώντας νερό από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια μέσω αγωγών που φθάνουν σε σπίτια και μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα.

Εάν τα εργοστάσια ή οι αγωγοί καταστραφούν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση σε μεγάλης έκτασης ζώνες.

Περιοχές του Κιέβου παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μετά και τις τελευταίες επιδρομές. Σε νεότερη ενημέρωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αναφέρεται ότι τα ρωσικά πλήγματα -περίπου 190 την τελευταία εβδομάδα- έχουν οδηγήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε πάνω από 1.000 κωμοπόλεις και χωριά».

«Αυτή τη στιγμή, 1.162 οικισμοί στις περιοχές Νντιπροπετρόβσκ, Κιροβογκόντ, Ζιτομίρ, Χάρκοβο, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Λουχάνσκ, Μικολάιβ και Χερσώνα παραμένουν αποκομμένοι από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Η Ρωσία από πλευράς της επιβεβαιώνει ότι στοχεύει -«επιτυχώς»- ενεργειακές υποδομές.

«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να πλήττουν από αέρος και θαλάσσης με όπλα υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς τη στρατιωτική διοίκηση και τα ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και αποθήκες με πυρομαχικά και ξένης κατασκευής όπλα», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια αναφορά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ