ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραύλους «δίνει» το Ιράν στη Ρωσία - Συντονίζουν τις κινήσεις τους ΗΠΑ και Βρετανία

Ουκρανία: Πυραύλους «δίνει» το Ιράν στη Ρωσία - Συντονίζουν τις κινήσεις τους ΗΠΑ και Βρετανία
Στιγμιότυπο από εκτόξευση πυραύλων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Ιανουάριος 2021 Iranian Revolutionary Guard/Sepahnews via AP

Εντείνεται η εμπλοκή της Τεχεράνης με συμφωνία να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, καθώς και περισσότερα drone, για τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας του Ιράν. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, μετέβη εκτάκτως στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες επί της νέας επικίνδυνης φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος.

Οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους έρχονται να «συμπληρώσουν» το χαμηλό απόθεμα ρωσικών πυραύλων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που διεξάγει η Ρωσία για συστηματική καταστροφή της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας εν όψει του χειμώνα, επισημαίνει ο Guardian.

Διαβάστε επίσης

Ενεργειακός «στραγγαλισμός» της Ουκρανίας - Επιδρομές, μπλακάουτ και φόβοι ανθρωπιστικής κρίσης

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, αναχώρησε εσπευσμένα για την Ουάσινγκτον για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν και συνομιλίες αναφορικά με ποια νέα μέσα αεράμυνας μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τις επιθέσεις.

Επικαλούμενο Ιρανούς αξιωματούχους, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι μία συμφωνία επιτεύχθηκε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοχμπέρ, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι από τους ισχυρούς Φρουρούς της Επανάστασης και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με την παράδοση των όπλων.

«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drone και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ιδιαίτερα πυραύλους Fateh και Zolfaghar», είπε ένας από τους Ιρανούς διπλωμάτες, ο οποίος είχε ενημέρωση για το ταξίδι.

Προς επιβεβαίωση Δυτικός αξιωματούχος, που ενημερώθηκε για το θέμα, ανέφερε ότι υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας εδάφους-εδάφους, συμπεριλαμβανομένου των Zolfaghar.

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι τέτοιες μεταφορές παραβιάζουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται αυτά δεν είναι θέμα του πωλητή. Δεν επιλέγουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε ένα τέλος στην κρίση με διπλωματικά μέσα», είπε ο διπλωμάτης.

Η Ουκρανία ανέφερε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων με ιρανικά drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε επιθέσεις στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα πως το Κρεμλίνο δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση τους. Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται», είπε. «Κάθε συμπληρωματική ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Άμυνας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Νέο «μέτωπο» μεταξύ Ιράν και Δύσης ανοίγουν τα drone-καμικάζι στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η ένταξη ιρανικών πυραύλων εκτός από drones στο οπλοστάσιο της Μόσχας στον πόλεμο με την Ουκρανία θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων.

Νωρίτερα σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, γνωστοποίησε ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, έπειτα από ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας ανέφερε ότι το Κίεβο είναι βέβαιο ότι αυτά ήταν ιρανικά και θα ήταν έτοιμο να προσκομίσει «σωρεία αποδείξεων» σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αμφιβολίες περί αυτού.

«Η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή των σχέσεων με την Ουκρανία», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου. «Υποβάλλω στον πρόεδρο της Ουκρανίας πρόταση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν», δήλωσε.

Ο ίδιος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν «για τη βοήθεια που παρέχει στη Ρωσία να σκοτώνει Ουκρανούς».

«Σύντομα, πολύ σύντομα οι αποστολές»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε μια πρωινή επίθεση σε ώρα αιχμής στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ κατηγόρησε επίσης την Τεχεράνη ότι ψεύδεται όταν λέει ότι ιρανικά drone δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι η χώρα του εκτιμά ότι η Ρωσία δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να παράγει για την ίδια όπλα, λόγω των κυρώσεων στον βιομηχανικό της τομέα και έτσι στρέφεται σε εισαγωγές από εταίρους όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

«Τα drone και οι πύραυλοι είναι ένα λογικό επόμενο βήμα», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ερωτηθείς σχετικά με πωλήσεις ιρανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους στη Ρωσία, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να πω αυτή τη στιγμή για το αν αυτό είναι ακριβές ή όχι σε αυτό το σημείο».

Υπό το βάρος των δυτικών οικονομικών κυρώσεων, οι ηγέτες του Ιράν επιθυμούν να ενισχύσουν τους στρατηγικούς δεσμούς με τη Ρωσία ενάντια σε ένα αναδυόμενο αραβο-ισραηλινό μπλοκ χωρών του Κόλπου -που φέρει τη στήριξη των ΗΠΑ- που θα μπορούσε να μετατοπίσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή πιο μακριά από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι ηγέτες του Ιράν βρίσκονται επίσης υπό πίεση από τις πανεθνικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μάχσα Αμινί. Η νεαρή πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν χθες, Δευτέρα, να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν λόγω της προμήθειας drone στη Ρωσία, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ συμφώνησε σε μια ξεχωριστή σειρά κυρώσεων για την καταστολή των διαδηλώσεων από την Τεχεράνη.

«Αυτοί [οι Ρώσοι] ήθελαν να αγοράσουν εκατοντάδες πυραύλους μας, ακόμη και μέσου βεληνεκούς, αλλά τους είπαμε ότι μπορούμε να στείλουμε σύντομα μερικές εκατοντάδες από τους πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς Zolfaghar και Fateh 110 που ζητούσαν», είπε ένας από τους αξιωματούχους ασφαλείας.

«Δεν μπορώ να σας δώσω την ακριβή χρονική στιγμή, αλλά σύντομα, πολύ σύντομα θα σταλούν σε δύο έως τρία φορτία», είπε.

Αξιωματούχος κράτους της Ανατολικής Ευρώπης που παρακολουθεί την οπλική δραστηριότητα της Ρωσίας είπε ότι η κατανόηση είναι ότι αυτή η συμφωνία για χορήγηση όπλων είναι μια πραγματικότητα, αν και δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία για να το υποστηρίξει. Ο αξιωματούχος είπε ότι είχε ληφθεί απόφαση από τους Ιρανούς και Ρώσους ηγέτες να προχωρήσουν στην μεταφορά.

Η Μόσχα είχε ζητήσει συγκεκριμένα πυραύλους εδάφους- εδάφους Fateh 110 και Zolfaghar μικρού βεληνεκούς και η αποστολή θα γίνει το πολύ σε 10 ημέρες, δήλωσε άλλος Ιρανός διπλωμάτης.

Επίθεση με drone

Το διακύβευμα είναι μεγάλο για το Ιράν, το οποίο διαπραγματεύεται με δυτικά κράτη την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που προέβλεπε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για περιορισμούς στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Οι συνομιλίες αυτές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και οποιεσδήποτε διαφωνίες μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών δυνάμεων σχετικά με πωλήσεις όπλων στη Ρωσία ή την καταστολή των ταραχών από το Ιράν θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ συμφωνούν με τις εκτιμήσεις Βρετανίας και Γαλλίας ότι η προμήθεια drone από το Ιράν στη Ρωσία θα αποτελούσε παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε τη συμφωνία του 2015, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος, ανέφερε ότι όπως τα drone, οι αποστολές πυραύλων θα παραβιάζουν επίσης το ψήφισμα 2231 του ΟΗΕ.

Αρκετοί ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι για τις «άδικες» προγραμματισμένες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν λόγω των αποστολών όπλων του στη Ρωσία, δήλωσε ο δεύτερος διπλωμάτης.

Τον Σεπτέμβριο, η Τεχεράνη είχε απορρίψει αίτημα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προμήθεια των εξελιγμένων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας Arash 2, είπαν στο Reuters τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι.

Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο της άρνησης, ένας από τους αξιωματούχους επικαλέστηκε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων «ορισμένων τεχνικών προβλημάτων».

«Επίσης, οι διοικητές των Φρουρών [της Επανάστασης] εξέφραζαν ανησυχίες ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το drone Arash 2 στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί ενδέχεται να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεχνολογία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ