ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας λόγω των κυρώσεων

Λευκορωσία: Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας λόγω των κυρώσεων
Η Λευκορωσία έχει καθυστερούμενες οφειλές ύψους 68,43 εκατομμυρίων δολαρίων AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε πως δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της σε ξένο συνάλλαγμα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι χαρακτηρίζει άμεσα «μη εξυπηρετούμενα» όλα τα δάνειά της προς τη Λευκορωσία, επικαλούμενη καθυστερούμενες οφειλές ύψους 68,43 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται πως η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας και έχει δεχτεί επίσης κυρώσεις ενώ πήρε την απόφαση να συμμετάσχει και στον πόλεμο στο πλευρό της Μόσχας.

Τα ρωσικά και τα λευκορωσικά στρατεύματα «άρχισαν να αναπτύσσουν και να εκτελούν καθήκοντα για την ένοπλη άμυνα» της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας Βίκτορ Κρένιν.

Τη Δευτέρα, ο Βάλερι Ρεβένκο, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας, δήλωσε σε tweet ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και έως και 100 πυροβόλα και όλμους με διαμέτρημα μεγαλύτερο από 100 χιλιοστά στη Λευκορωσία ως μέρος της αναπτυσσόμενης λευκορωσορωσικής ομάδας στρατευμάτων.

«Η Λευκορωσία θα λάβει 9.000 άτομα προσωπικό, περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 AFV και έως και 100 πυροβόλα και όλμους διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών», ανέφερε ο Ρεβένκο στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε στις 10 Οκτωβρίου ότι η Λευκορωσία συμφώνησε να αναπτύξει μια κοινή περιφερειακή ομάδα επικαλούμενη «την επιδείνωση της κατάστασης στα δυτικά σύνορα του κράτους της Ένωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ