ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας - Κίνας μετά από ξυλοδαρμό διαδηλωτή στο κινεζικό προξενείο

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας - Κίνας μετά από ξυλοδαρμό διαδηλωτή στο κινεζικό προξενείο
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την μεταχείριση αυτή και τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει περαιτέρω δράση AP Photo/Ng Han Guan

Διπλωματικό ζήτημα έχει προκύψει μεταξύ Βρετανίας και Κίνας μετά από εικόνες που κυκλοφόρησαν και δείχνουν έναν διαδηλωτή να σύρεται στον προαύλιο χώρο κινεζικού προξενείου και να ξυλοκοπείται.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την μεταχείριση αυτή και τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα ενός διαπληκτισμού ανάμεσα σε υπαλλήλους του προξενείου της και έναν διαδηλωτή για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.

Ο διαπληκτισμός συνέβη την Κυριακή στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία. Είχε ως αποτέλεσμα η Βρετανία να καλέσει τον Κινέζο επιτετραμμένο στο Λονδίνο χθες, Τρίτη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη.

«Ήταν απαράδεκτο», είπε ο Κλέβερλι, ο οποίος πρόσθεσε πως οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και νόμιμες. «Διεξήχθησαν σε βρετανικό έδαφος και είναι απολύτως απαράδεκτη τέτοιου είδους συμπεριφορά».

Η διαδήλωση, στην οποία λάμβαναν μέρος 30-40 άνθρωποι περιλαμβανομένων πολιτών του Χονγκ Κονγκ που κατοικούν τώρα στη Βρετανία, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της έναρξης του συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κατά το οποίο ο Σι αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στην ηγεσία.

Μιλώντας για τη διαδήλωση στο Πεκίνο την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «ανησυχητικά στοιχεία» εισήλθαν παράνομα στην περιοχή του προξενείου και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

«Οι διπλωματικοί θεσμοί οποιασδήποτε χώρας έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρήνη και τον σεβασμό των χώρων τους», είπε ο εκπρόσωπος.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πως οι κινεζικές αρχές «πραγματοποίησαν διαβήματα» στις βρετανικές ομόλογές τους, υπογραμμίζοντας πως ορισμένοι υπάλληλοι του προξενείου «τραυματίστηκαν».

Η αστυνομία του Μάντσεστερ δήλωσε πως διεξάγει έρευνα για το συμβάν στην προγραμματισμένη διαδήλωση την Κυριακή, με πλάνα να δείχνουν έναν άνδρα με μαύρο κασκέτο και αλογοουρά να σύρεται μέσω μιας πύλης στον χώρο του προξενείου, όπου πέντε άνδρες τον κλώτσησαν και τον γρονθοκόπησαν ενώ βρισκόταν στο έδαφος.

«Μια μικρή ομάδα ανδρών βγήκε από κτίριο και ένας άνδρας σύρθηκε στον χώρο του προξενείου και δέχθηκε επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση της αστυνομίας. Ανέφερε πως ένας άνδρας περίπου 30 ετών τραυματίστηκε και χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Αυτό που γνωρίζω είναι πως η Αστυνομία του Μάντσεστερ θα διενεργήσει έρευνα γι΄αυτό και όταν δω τις λεπτομέρειες αυτής της έρευνας, θα αποφασίσω τι περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε», είπε ο Κλέβερλι.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και την Κίνα είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα αφότου το Πεκίνο έφερε έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία που επέστρεψε υπό τη διακυβέρνηση της Κίνας το 1997 με την υπόσχεση ότι οι ελευθερίες του θα προστατευθούν.

Η Βρετανία υπήρξε πολύ επικριτική για τον νόμο αυτόν ο οποίος, όπως λέει, έχει χρησιμοποιηθεί για να κατασταλεί κάθε διαφωνία, ενώ το Πεκίνο έχει κατηγορήσει το Λονδίνο για ανάμειξη και ότι δημιουργεί προβλήματα.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε σχεδόν τρία εκατομμύρια ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ να υποβάλουν αίτηση για βρετανική θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) και από μια απόφαση της Κίνας να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους Βρετανούς βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος για τη διάδοση «ψεμάτων» σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην απώτατη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ