ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσφυγή κατά του σχεδίου Μπάιντεν για τα φοιτητικά δάνεια στο ανώτατο δικαστήριο

ΗΠΑ: Προσφυγή κατά του σχεδίου Μπάιντεν για τα φοιτητικά δάνεια στο ανώτατο δικαστήριο
AP Photo/Susan Walsh

Ομάδα φορολογουμένων από το Ουισκόνσιν προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκειμένου να μπλοκάρει την εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν για τα φοιτητικά δάνεια.

Τον κατηγορούν ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο και πως η επιβάρυνση για τους φορολογούμενους μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.

Η προσφυγή της Ένωσης «Brown County Taxpayers» έχει τη μορφή του κατεπείγοντος και ζητά να καθυστερήσει η εφαρμογή του σχεδίου. Σύμφωνα με την Ένωση η διακυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να ακυρώσει την ισχύ δανείων ακόμα και από την προσεχή Κυριακή, εάν δεν παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το σχέδιο Μπάιντεν προβλέπει τη διαγραφή δανείων έως και 20.000 δολαρίων για δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 125.000 δολάρια ή 250.000 δολάρια για συζύγους. Αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού πρωθυπουργού και όπως σχολιάζει το Bloomberg θα μπορούσε να ενισχύσει τους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Περιφερειακός δικαστής απέρριψε προσφυγή της «Brown County Taxpayers» με το σκεπτικό ότι η Ένωση δεν είχε την νομική «ισχύ» για να κάνει μήνυση. Η γενική άποψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι πως μεμονωμένα άτομα δεν μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για τον τρόπο με τον οποίο δαπανά τα φορολογικά έσοδα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, πάντως έχει περιορίσει και με πρόσφατες αποφάσεις του, την εξουσία του προέδρου να δρα χωρίς τη ρητή εξουσιοδότηση του Κογκρέσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ