ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι προς Μπερλουσκόνι για τη στήριξη Πούτιν: Με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, αλλιώς εκτός κυβέρνησης

Μελόνι προς Μπερλουσκόνι για τη στήριξη Πούτιν: Με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, αλλιώς εκτός κυβέρνησης
«Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση», δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι Alessandro Garofalo/LaPresse Via AP

Η Ιταλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης και «όποιος δεν συμφωνεί, δεν θα μπει στην κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τζόρτζια Μελόνι μετά τις δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν. Από αύριο, Πέμπτη, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Σε ό,τι αφορά ένα πράγμα ήμουν, είμαι και θα είμαι σαφέστατη. Σκοπεύω να ηγηθώ μιας κυβέρνησης με σαφή εξωτερική πολιτική, η οποία να μην μπορεί να παρερμηνευθεί», αναφέρει η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας.

«Η Ιταλία είναι πλήρως, και με ψηλά το κεφάλι, μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρώπης. Αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο, δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στην κυβέρνηση, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση», δηλώνει.

«Η Ιταλία, με εμάς στην κυβέρνηση, δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης, ένα αφερέγγυο έθνος που τόσο επιθυμούν όσοι μας κατακρίνουν. Θα ενισχύσει την αξιοπιστία της και θα υπερασπίσει τα συμφέροντά της. Σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, θα ζητήσω να είναι σαφείς όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο πρώτος κανόνας μιας κυβέρνησης πολιτικών με ισχυρή εντολή από τους Ιταλούς, είναι να σεβαστεί το πρόγραμμα που ψήφισαν οι πολίτες», καταλήγει η Τζόρτζια Μελόνι.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Την Παρασκευή το απόγευμα, πιθανότατα, αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τζόρτζια Μελόνι, η οποία, αν δεν υπάρξουν ιδιαίτερα εμπόδια, μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να του παραδώσει την πλήρη λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Νέο ηχητικό με τον Μπερλουσκόνι να υπερασπίζεται τον Πούτιν

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων LaPresse δημοσιοποίησε νωρίτερα νέο απόσπασμα δηλώσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την διάρκεια συνάντησής του με βουλευτές της Forza Italia, με τον πρώην πρωθυπουργό να υπερασπίζεται και πάλι τον Βλαντιμίρ Πούτιν στρεφόμενος κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και να εξηγεί «τι συνέβη» στην Ουκρανία.

Στο ηχητικό απόσπασμα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακούγεται να λέει:

«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να καθήσουν σε διαπραγματευτικό τραπέζι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι. Δεν υπάρχει κανένας δυνατός τρόπος. Ο Ζελένσκι, κατ' εμε... Ας το αφήσουμε καλύτερα, δεν μπορώ να μιλήσω ...».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την LaPresse, προσθέτει:

«Ξέρετε πώς πήγαν τα πράγματα με την Ρωσία; Και σε αυτό το θέμα, όμως σας ζητώ την μέγιστη εχεμύθεια... Συνέβησαν τα ακόλουθα: Το 2014 στο Μινσκ υπογράφεται συμφωνία της Ουκρανίας με τις δύο νεοδημιουργηθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς, με αντικείμενο ειρηνευτική συμφωνία μη επίθεσης. Η Ουκρανία μετά από ένα χρόνο έστειλε στο διάβολο τη συμφωνία αυτή και άρχισε να επιτίθεται στα σύνορα των δύο δημοκρατιών.

»Οι δύο δημοκρατίες καταγράφουν απώλειες στρατιωτικών, με πέντε, έξι, επτά χιλιάδες νεκρούς, όπως μου λένε. Βγαίνει ο Ζελένσκι και τριπλασιάζει τις επιθέσεις κατά των δημοκρατιών. Απελπισμένες, οι δύο δημοκρατίες, στέλνουν αποστολή στη Μόσχα. Και καταφέρνουν επιτέλους να μιλήσουν με τον Πούτιν. Του λένε: Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, υπερασπίσου μας. Ο ίδιος, είναι αντίθετος σε ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, αντιστέκεται και υπόκειται σε ισχυρή πίεση, όλης της Ρωσίας».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ηχογράφηση τονίζει ότι ο Πούτιν «έστησε μια ειδική επιχείρηση», με στόχο να φτάσει στο Κίεβο μέσα σε μια εβδομάδα, να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι, «να ορίσει μια κυβέρνηση καθώς πρέπει ανθρώπων που θα αποτελείτο από την ουκρανική μειοψηφία, και μέσα σε μια εβδομάδα να γυρίσει πίσω».

Κατά τον Καβαλιέρε, όμως, «ο Πούτιν, όταν οι δυνάμεις του έφτασαν στην Ουκρανία, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απρόβλεπτη κατάσταση, με αντίσταση των Ουκρανών, οι οποίοι από την τρίτη ημέρα άρχισαν να λαμβάνουν όπλα και χρήματα από την Δύση. Κα ο πόλεμος, αντί για επιχείρηση δύο εβδομάδων, έγινε ένας πόλεμος διακοσίων ημερών και πλέον. Αυτή είναι η κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με την LaPresse, τέλος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θεωρεί ότι στη διεθνή πολιτική σκηνή λείπουν πραγματικοί ηγέτες, και ο μόνος ικανός ηγέτης, είναι ο ίδιος.

Οι νέες αυτές δηλώσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στη συνεργασία του Μπερλουσκόνι με την Τζόρτζια Μελόνι και στη σύσταση της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«Μου έστειλε 20 μπουκάλια βότκα για τα γενέθλιά μου»

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ανήρτησε χθες, Τρίτη, στον ιστότοπό της ηχογράφηση του πρακτορείου ειδήσεων Lapresse, στην οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλεί με βουλευτές του κόμματός του, Forza Italia, και αναφέρεται σε αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην ηχογράφηση ο Μπερλουσκόνι ακούγεται να λέει:«Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο, διότι παρέχουμε χρήματα και όπλα στην Ουκρανία. Δεν μπορώ να πω τη γνώμη μου, διότι αν φτάσει στον Τύπο θα γίνει χαμός, αλλά είμαι πάρα πολύ ανήσυχος».

Και συνεχίζει:

«Αποκατέστησα τις σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν: Για τα γενέθλιά μου, θέλησε να μου στείλει 20 μπουκάλια βότκα μαζί με μια γλυκύτατη επιστολή. Εγώ του απάντησα με μπουκάλια κρασιού Lambrusco και μια εξίσου γλυκιά επιστολή».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γιόρτασε τα 86α γενέθλιά του στις 29 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ