ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Στην Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν
Ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί στο Πίτσμπεργκ και στη Φιλαδέλφεια για να προωθήσει το σχέδιό του για τις επενδύσεις στις υποδομές AP Photo

Στην Πενσιλβάνια μεταβαίνει σήμερα, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκειμένου να συμμετάσχει στην εκστρατεία του υποψήφιου Τζον Φέτερμαν, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 8 Νοεμβρίου. Η Πενσιλβάνια συγκαταλέγεται στις πολιτείες-κλειδιά που πρέπει να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί για να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και  Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για μια έδρα γερουσιαστή που δεν αποκλείεται να κρίνει ποια παράταξη θα έχει πλειοψηφία στην άνω Βουλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μεταβεί στο Πίτσμπεργκ και στη Φιλαδέλφεια για να προωθήσει το σχέδιό του για τις επενδύσεις στις υποδομές στο πλάι του Τζον Φέτερμαν, ο οποίος ελπίζει να καταλάβει έδρα στη Γερουσία μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε έρανο για τον Φέτερμαν, μία πάγια τακτική του Μπάιντεν, την οποία ακολούθησε σε ολόκληρη την περιοδεία του στη Δυτική Ακτή την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό να τονίσει τοπικά έργα ή ζητήματα πολιτικής που μπορούν να ενισχύσουν τους υποψήφιους.

Ο υποψήφιος, γνωστός διότι αρέσκεται να φοράει σορτς και χούντι, προβλέπεται πως θα δώσει αμφίρροπη μάχη με τον Ρεπουμπλικάνο διάσημο χειρουργό Μεμέτ Οζ. Ο τελευταίος απειλεί να διαγράψει τις ελπίδες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Το ως πρότινος άνετο προβάδισμα του κ. Φέτερμαν έχει συρρικνωθεί από τις 11 μονάδες στα μέσα Σεπτεμβρίου σε περίπου πέντε σε πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Για την ώρα, οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει το κόμμα του έχουν περιορισμένο αντίκτυπο — η χαμηλή δημοτικότητά του δεν βοηθά. Σε πρόσφατες ομιλίες του, υποσχέθηκε πως θα προστατεύσει των δικαίωμα στην άμβλωση κι εξέφρασε την πρόθεσή του να επιτεθεί στις υψηλές λιανικές τιμές των καυσίμων.

Όμως, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι Αμερικανοί μοιάζουν να κλίνουν μάλλον υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

«Εξέγερση»;

Το 26% εξ αυτών λέει πως η οικονομία είναι η βασική ανησυχία του και το 18% βάζει στην πρώτη θέση τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Siena που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας New York Times.

Πρόβλημα που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι σε θέση να επιλύσει γρήγορα.

Ακόμη και στα ζητήματα για τα οποία εκφράζει μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Σε ομιλία του προχθές Τρίτη, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην αγανάκτηση που προκάλεσε η στροφή 180° του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την άμβλωση τον Ιούνιο. Προέβλεψε ότι οι Αμερικανίδες θα εξεγερθούν, προσθέτοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν δει «τίποτα ακόμη».

Η «εξέγερση» που περιμένει ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως δεν προκύπτει από τη δημοσκόπηση των Siena/NYT: μόλις το 5% του δείγματος είπε ότι το ζήτημα της άμβλωσης είναι η βασική ανησυχία του.

Παραδοσιακά, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι δύσκολη υπόθεση για το κυβερνών κόμμα. Ακόμα κι αν οι Δημοκρατικοί υποστούν βαριά ήττα τον επόμενο μήνα, δεν θα πρόκειται για έκπληξη.

Το newsletter ειδικών του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας «Larry Sabato’s Crystal Ball» ανέφερε χθες ότι το κόμμα του προέδρου μοιάζει σιγά-σιγά να συμφιλιώνεται με την πραγματικότητα, να εγκαταλείπει τις ελπίδες του ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

«Είναι απλούστατα πολύ δύσκολο να θριαμβεύσει ένα κόμμα με πρόεδρο που έχει χαμηλή δημοτικότητα και με τους πολίτες να ανησυχούν πολύ για θέματα όπως η οικονομία και ο πληθωρισμός», εξήγησαν δυο συντάκτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ