ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεκίνο ενισχύει τα μέτρα για τον κορωνοϊό την ώρα που τα κρούσματα τετραπλασιάζονται

Το Πεκίνο ενισχύει τα μέτρα για τον κορωνοϊό την ώρα που τα κρούσματα τετραπλασιάζονται
Η Κίνα έχει δεσμευτεί να παραμείνει πιστή στην πολιτική της μηδενικής ανοχής AP Photo/Mark Schiefelbein

Νέα μέτρα λαμβάνει η Κίνα για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού στο Πεκίνο, ενισχύοντας του ελέγχους και επιβάλλοντας lockdown σε οικίες μετά τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και ενώ είναι σε εξέλιξη το μεγάλο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, στην πόλη των 21 εκατομμυρίων κατοίκων αναφέρθηκαν 18 κρούσματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των τελευταίων 10 ημερών σε 197 συνολικά.

Πρόκειται για αριθμό τετραπλάσιο από τις 49 μολύνσεις που είχαν το προηγούμενο 10ήμερο.

Και ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλες χώρες, η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας για τον κορωνοϊό έχει αναγκάσει τις Αρχές της πρωτεύουσας να λάβουν προληπτικά μέτρα, κυρίως αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα πραγματοποιεί συνέδριο, το οποίο γίνεται κάθε πέντε χρόνια και στο οποίο ο Σι Τζινπίνγκ διεκδικεί μια τρίτη θητεία.

Η υγειονομική αρχή του Πεκίνου ζήτησε αυστηρότερο έλεγχο των «επικίνδυνων» για διάδοση του Covid-19 ατόμων και σχολαστικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονται σε πολυσύχναστα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των γυμναστηρίων.

Ορισμένες κατοικίες με ύποπτα κρούσματα τέθηκαν επίσης σε τριήμερο lockdown το οποίο μπορεί να παραταθεί εάν εμφανιστούν νέες μολύνσεις.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να παραμείνει πιστή στην πολιτική της μηδενικής ανοχής παρά την απογοήτευση του κόσμου και τον αντίκτυπο που έχει ένα τέτοιο μέτρο στην οικονομία της χώρας.

Την Κυριακή, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος Σι υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή, η οποία έχει απομονώσει την Κίνα από τον υπόλοιπο πλανήτη που προσπαθεί σταδιακά να επιστρέψει στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Στο εσωτερικό της Κίνας πάντως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

Προ ολίγων ημερών αναφέρθηκε πως μια 16χρονη πέθανε σε κέντρο καραντίνας αφού αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις της οικογένειάς της για ιατρική βοήθεια, γεγονός που προκάλεσε οργή.

Παράλληλα, ένα δυστύχημα με λεωφορείο τον περασμένο μήνα στοίχισε τη ζωή σε 27 άτομα που μεταφέρονταν επίσης σε ένα από αυτά τα κέντρα καραντίνας.

Την ίδια στιγμή, η Σαγκάη αποκάλυψε ότι σχεδίαζε να χτίσει μια εγκατάσταση καραντίνας 3.250 κλινών κοντά στο κέντρο της πόλης.

Από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, η πόλη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων υπέμεινε ένα παρατεταμένο lockdown μετά τον εντοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων κρουσμάτων.

Άλλες μεγάλες πόλεις, έχουν παρόμοια κέντρα καραντίνας με χιλιάδες κλίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ