ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό χάος στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Πολιτικό χάος στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας
Άντεξε μόλις 44 ημέρες η κυβέρνηση των Τόρις (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να ανακοινώνει το μεσημέρι της Πέμπτης την παραίτησή της έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από μόλις 44 ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο Πούτιν απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου μας. Εκλέχθηκα με την εντολή να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στους λογαριασμούς της ενέργειας», σημείωσε μεταξύ άλλων στη σύντομη δήλωσή της η Τρας για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Αναγνωρίζω πως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τρας, λέγοντας πως ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο για την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος.

Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022.

Η ταραχώδης ψηφοφορία που... οδήγησε τις εξελίξεις

Μετά τη χθεσινή ταραχώδη ψηφοφορία για το fracking (σ.σ υδραυλική θραύση) και τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, πολλές ήταν οι φωνές των βουλευτών που ζητούσαν δημόσια παραίτηση της πρωθυπουργού.

Η χθεσινή ψηφοφορία πυροδότησε οργή και σύγχυση μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, μετά τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης της Τρας σχετικά με το αν αυτή συνιστούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι δεκάδες βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν, αντιμετωπίζουν «πιθανή πειθαρχική δίωξη», ή χάνουν την κομματική στήριξη.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία επί μιας πρότασης των Εργατικών που θα έθετε σε εφαρμογή μια μελλοντική απόφαση σχετικά με την πιθανή απαγόρευση του fracking στην Αγγλία, είχε προηγουμένως προκηρυχθεί ως πρόταση εμπιστοσύνης, πράγμα που σήμαινε ότι οι Τόρις που δεν την υποστήριζαν θα μπορούσαν να διαγραφούν από το κόμμα και να αναγκαστούν να κάθονται ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αφού μια σειρά από βουλευτές δήλωσαν ότι θα αψηφούσαν ούτως ή άλλως την κομματική γραμμή, συμπεριλαμβανομένου του Κρις Σκιντμορ, του πρώην υπουργού που ηγείται της αναθεώρησης της Τρας σε καθαρές μηδενικές πολιτικές, ο υπουργός κλίματος, Γκράχαμ Στιούαρτ, διευκρίνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως «Σαφέστατα δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης».

Αλλά σε μια ακόμη προφανή αντιστροφή της πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, η δήλωση από την Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Στιούαρτ είχε ενημερωθεί εσφαλμένα.

Συνολικά, 40 βουλευτές των Τόρις δεν ψήφισαν με την κυβέρνηση, αν και κανένας δεν ψήφισε με τους Εργατικούς, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κέρδισε το ψήφισμα των Εργατικών με 326 ψήφους έναντι 230. Μερικοί από αυτούς είχαν άδεια να απουσιάσουν, ενώ κάποιων φαινομενικά οι ψήφοι δεν καταγράφηκαν σωστά.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η πειθαρχική δίωξη.

Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χόιλ, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές για ανάρμοστη συμπεριφορά σε εκλογικά λόμπι χθες το βράδυ.

Η Χόιλ είπε ότι ζήτησε από αξιωματούχους να «διερευνήσουν το περιστατικό και να μου αναφέρουν», ενώ υπενθύμισε στους βουλευτές «να φέρονται ο ένας στον άλλον με ευγένεια και σεβασμό».

Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών

Την παραίτησή της ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού.

Η δραματική αποχώρηση της Μπρέιβερμαν έγινε πέντε μέρες από την απόλυση του Κουάσι Κουαρτένγκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Εν μέσω χαοτικών σκηνών στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπήρξαν αναφορές ότι τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο η επικεφαλής για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, Γουέντι Μόρτον, όσο και ο αναπληρωτής της, Κρεγκ Γουιτάκερ.

Ωστόσο, μετά από ώρες σύγχυσης η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι οι δύο «παραμένουν στην θέση τους».

Σύμφωνα με την Guardian, η Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε ότι ο λόγος της παραίτησής της ήταν εξαιτίας κακής χρήσης του προσωπικού της μέιλ, ωστόσο, εξαγριωμένοι σύμμαχοι της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών υποπτεύονται ότι εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την Τρας και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Τζέρεμι Χαντ.

Στην επιστολή παραίτησής της, στην οποία αφήνει σαφείς αιχμές, αντιπαραβάλλοντας την αποχώρησή της με την απόφαση της Τρας να θυσιάσει τον Κουαρτένγκ εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από την στροφή για τον μίνι προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα, η Μπρέιβερμαν έγραψε:

«Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη, συνεχίζοντας σαν να μην μπορούν όλοι να δουν ότι τα κάναμε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε σωστά, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έχω κάνει λάθος. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι».

«Είναι προφανές σε όλους ότι διανύουμε μια ταραχώδη περίοδο. Έχω ανησυχίες για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης. Όχι μόνο αθετήσαμε βασικές δεσμεύσεις που υποσχεθήκαμε στους ψηφοφόρους μας, αλλά είχα σοβαρές ανησυχίες για τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

Σε μια πρόχειρη απάντηση, η Τρας είπε στον Μπρέιβερμαν: «Δέχομαι την παραίτησή σου και σέβομαι την απόφαση που πήρες».

Σε μια άλλη κίνηση που θα εξοργίσει τους βουλευτές από την πτέρυγα του κόμματος της Μπρέιβερμαν, αντικαθίσταται από τον Γκραντ Σαπς, τον πρώην γραμματέα μεταφορών που ήταν κορυφαίος υποστηρικτής του Ρίσι Σούνακ στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ