FOCUS

Λιζ Τρας: Η πλέον βραχύβια πρωθυπουργός στην Ιστορία της Βρετανίας

Λιζ Τρας: Η πλέον βραχύβια πρωθυπουργός στην Ιστορία της Βρετανίας
Η κυρία Τρας ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα σε μια εξαιρετικά ταραγμένη - από πολιτικής και οικονομικής πλευράς - περίοδο για τη «Γηραιά Αλβιόνα», που ήδη κλυδωνίζεται από τις συνέπειες της μετά Brexit εποχής. AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Το 1827 ο Τζορτζ Κάνινγκ - γνωστός για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στη μεταστροφή της αγγλικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ελληνικής Επανάστασης - πεθαίνει ξαφνικά, όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνησή του μετρούσε μόλις 119 ημέρες ζωής. 195 χρόνια μετά, αυτό το ρεκόρ έμελλε να καταρριφθεί, αυτή τη φορά από την Λιζ Τρας, η οποία παρέμεινε στον πρωθυπουργικό θώκο για μόλις 44 ημέρες, ανακοινώνοντας την παραίτησή της στις 20 Οκτωβρίου 2022.

Η κυρία Τρας ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα σε μια εξαιρετικά ταραγμένη - από πολιτικής και οικονομικής πλευράς - περίοδο για τη «Γηραιά Αλβιόνα», που ήδη κλυδωνίζεται από τις συνέπειες της μετά Brexit εποχής.

Με φόντο τα ήδη σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στη Βρετανία, το CNN Greece επιχειρεί μια πρώτη αποτύπωση των σημαντικότερων «σταθμών» της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας της.

Υπήρξε η πλέον βραχύβια πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Όπως αναφέρθηκε αρχικά, η Λιζ Τρας αντικατέστησε τον Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία και έγινε πρωθυπουργός στις 6 Σεπτεμβρίου και παραιτήθηκε 45 ημέρες αργότερα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 119 ημέρες από τον Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος πέθανε, όντας εν ενεργεία πρωθυπουργός το 1827.

Αντιμετώπισε πολύ γρήγορα σοβαρά προβλήματα

Με την υποστήριξή της, ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ παρουσίασε κατά την τρίτη εβδομάδα της κυβερνητικής θητείας φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισ. στερλινών - αυτό που αποκάλεσαν στη Βρετανία «μίνι προϋπολογισμό».

Ωστόσο, ο Κουαρτένγκ επικρίθηκε με δριμύτητα, καθώς ο «μίνι προϋπολογισμός» δημιούργησε τεράστια οικονομικά προβλήματα στη χώρα. Το πλήγμα ήταν σφοδρότατο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποπεμφθεί από τη θέση του.

Δέχθηκε άγρια εσωκομματικά πυρά

Η αποπομπή του Κουαρτένγκ άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και στους κόλπους των Τόρις, με δεκάδες βουλευτές των Συντηρητικών να επικρίνουν ανοικτά την Τρας, καλώντας τη να παραιτηθεί.

Υπό το βάρος των επικρίσεων, παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Τότε η Τρας αναγκάστηκε να προσλάβει τους πρώην αντιπάλους της Γκραντ Σαπς και Τζέρεμι Χαντ για να καλύψει τα κενά στην κορυφαία ομάδα της. Μόνο που αυτή η κίνηση τακτικής δεν ήταν αρκετή, ώστε να αναχαιτίσει το εσωκομματικό κύμα οργής εναντίον της.

Είπε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει όσα είχε υποσχεθεί

Στην ομιλία της για την παραίτησή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε:

«Αναγνωρίζω ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα».

Η δήλωση αυτή, όπως εκτιμούν Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές, συνιστά «ομολογία ήττας», γεγονός που μάλλον καθιστούσε μονόδρομο την παραίτησή της από την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Νίκησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ για να γίνει πρωθυπουργός

Μόνο οι Συντηρητικοί βουλευτές και τα μέλη του κόμματος είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν, για να την αναδείξουν αρχηγό. Ο Σουνάκ προηγήθηκε στην ψηφοφορία των βουλευτών, αλλά στην τελική ψηφοφορία από τα μέλη περισσότεροι από 80.000 την επέλεξαν αντί του Σουνάκ, καθιστώντας τη νικήτρια.

Οι «δελφίνοι»

Θα υπάρξει ψηφοφορία για την ηγεσία των Τόρις εντός της επόμενης εβδομάδας. Η ίδια θα παραμείνει στην ηγεσία μέχρι να ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης της.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να είναι υποψήφιος στην αναμέτρηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος όπως ανέφεραν οι Times.

«Κάνει βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», ανέφερε στο Twitter ο πολιτικός συντάκτης των Times, Στίβεν Σουίνφορντ.

Επίσης, σύμφωνα με το Sky News, ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ, που διεκδίκησαν την ηγεσία στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές φέτος, πιστεύεται ότι θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για την αντικατάσταση της Τρας.

Ο Μάικλ Γκόουβ δεν θα τεθεί υποψήφιος για την ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ήταν η τελευταία πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'

Η βασίλισσα διόρισε την Λιζ Τρας λίγες ημέρες πριν πεθάνει. Η κυβέρνησή της ξεκίνησε τη θητεία της με το 10ήμερο εθνικό πένθος, όπως προστάζει το πρωτόκολλο, σε περίπτωση θανάτου του μονάρχη της χώρας.

Εργαζόταν ως οικονομολόγος

Μετά το πανεπιστήμιο εργάστηκε για τη Shell και την Cable & Wireless, ενώ το 2000 παντρεύτηκε τον λογιστή Χιου Ο' Λίρι, με τον οποίο έχουν δύο κόρες.

Το ζεύγος Τρας - Ο' Λίρι ζει στο Θέτφορντ του Νόρφολκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ