ΚΟΣΜΟΣ

Χερσώνα: «Απομακρύνθηκαν» 15.000 κάτοικοι - Εκτοπισμό αμάχων καταγγέλλει το Κίεβο

Χερσώνα: «Απομακρύνθηκαν» 15.000 κάτοικοι - Εκτοπισμό αμάχων καταγγέλλει το Κίεβο
Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας χωριά και αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου AP Photo/Leo Correa, File

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στην περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 15.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα, εν όψει της «προώθησης» των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η ήρεμη απομάκρυνση κατοίκων της περιοχής Χερσώνας συνεχίζεται», δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής κυβερνήτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι 15.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, που συνορεύει με τη Χερσώνα.

Η ρωσική κατοχική διοίκηση στη Χερσώνα ανακοίνωσε την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων χθες, Τετάρτη, με το Κίεβο να καταγγέλλει «εκτοπισμό» αμάχων στη Ρωσία.

«Πιστέψτε με, όλα θα πάνε καλά. Η περιφέρεια Χερσώνα έχει ήδη απελευθερωθεί για πάντα από τον ναζισμό», είπε ο Στρεμούσοφ, «διαβεβαιώνοντας» ότι οι ουκρανικές περιφέρειες Ντνίπρο, Οδησσός και Μικολάιφ θα απελευθερωθούν «σύντομα».

Η Ρωσία έχει θέσει από χθες, Τετάρτη, σε εφαρμογή επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων της Χερσώνας και μεταφοράς των κατοχικών διοικητικών υπηρεσιών, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας» εν όψει «ουκρανικής επίθεσης» -σε μία κίνηση την οποία το Κίεβο καταγγέλλει ως «αναγκαστικό εκτοπισμό μίας ολόκληρης πόλης».

«Εκκενώστε άμεσα. Θα υπάρξουν βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Λεωφορεία θα αναχωρούν από τις 7.00 π.μ. προς την Αριστερή Όχθη [σ.σ. την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου]» είναι το μήνυμα που λαμβάνουν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Χερσώνας από την κατοχική διοίκηση.

Ο διορισθείς από το Κρεμλίνο διοικητής της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, κάνει λόγο για διαδικασία «επανεγκατάστασης» 50.000 έως 60.000 ανθρώπων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου, καθώς και στη ρωσική επικράτεια, σε μία «συντεταγμένη» επιχείρηση -που κατά δήλωσή του θα έχει ολοκληρωθεί εντός εξαημέρου- και περιλαμβάνει ταυτόχρονα την απομάκρυνση όλων των κατοχικών αξιωματούχων και διοικητικών υπηρεσιών.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας ομώνυμης περιφέρειας, είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα ήδη από την έβδομη ημέρα της εισβολής. Περιλαμβάνεται στις τέσσερις περιφέρειες που παράνομα προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία -χωρίς εξ ολοκλήρου να ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα- και στις οποίες κηρύχθηκε σήμερα με διάγμα Πούτιν στρατιωτικός νόμος.

Ουκρανικά στρατεύματα προελαύνουν στην περιφέρεια της Χερσώνας τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας χωριά και αγροτικές εκτάσεις κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Δνείπερου, αποκαλούμενης και ως Δεξιά Όχθη.

Οι μεθοδικές ουκρανικές επιθέσεις με πυραύλους και πυρά πυροβολικού σε γέφυρες στον Δνείπερο έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν με την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, η οποία εκτός από σύμβολο της ρωσικής ισχύος και προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, είναι στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των Ρώσων στη Χερσώνα -ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά «έπαθλα» του πολέμου που ίσως σύντομα χάσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ