ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση Λιζ Τρας: Νευρική κρίση στους βρετανούς δημοσιογράφους

Παραίτηση Λιζ Τρας: Νευρική κρίση στους βρετανούς δημοσιογράφους
Οι πολιτικοί συντάκτες έχουν ζήσει πολλές έντονες βραδιές συγκινήσεων μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 AP/Daniel Leal

Το πολιτικό μελόδραμα που κορυφώθηκε με την παραίτηση της Λιζ Τρας δοκιμάζει τα νεύρα πολλών συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων όπως του κεντρικού παρουσιαστή ειδήσεων του Channel 4 που απομακρύνθηκε για μια εβδομάδα από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο καθώς ηχογραφήθηκε να προσβάλλει έναν υπουργό.

Οι πολιτικοί συντάκτες έχουν ζήσει πολλές έντονες βραδιές συγκινήσεων μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και η χθεσινή ημέρα ήταν ακόμη μία που σημαδεύτηκε από μια σειρά ανατροπών, μέχρι την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η αναστάτωση κλιμακώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης

Ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, είχε μόλις υποβάλλει την παραίτησή της, η βραδιά μετατράπηκε σε μάχη επιβίωσης στο Κοινοβούλιο γύρω από μια ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη μέθοδο υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικής αναστάτωσης, ο παρουσιαστής, Κρίσχαν Γκούρου Μέρθι, πήρε συνέντευξη από τον υπουργό Εξωτερικών για τη Βόρεια Ιρλανδία, Στιβ Μπέικερ. Με τη λήξη της συνέντευξης, ο παρουσιαστής, νομίζοντας ότι βρίσκεται εκτός αέρα, ξέσπαγε σε γέλια λέγοντας: «Τι μαλ...ς!».

Αμέσως προκλήθηκε σάλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κρίσχαν Γκούρου -Μέρθι ζήτησε γρήγορα συγγνώμη από τον Μπέικερ.

«Έπειτα από μια έντονη συνέντευξη με τον βουλευτή Στιβ Μπέικερ, χρησιμοποίησα μια πολύ προσβλητική λέξη σε μια στιγμή απροσεξίας εκτός αέρα», προσπάθησε να εξηγήσει ο ίδιος στο Twitter. «Ζητώ ανεπιφύλακτα συγγνώμη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι η έξοδος του παρουσιαστή παραβίασε τον «αυστηρό» κώδικα συμπεριφοράς του και τον απομάκρυνε από τον τηλεοπτικό αέρα για μια εβδομάδα.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος του ITV, Ρόμπερτ Πέστον, έκανε σαρδάμ με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, τον οποίο αποκάλεσε «Jeremy Cunt» (Τζέρεμι Μ**νί).

Άλλοι προσπάθησαν να βρουν τις λέξεις για να περιγράψουν αυτό που είδαν, όπως ο πολιτικός ρεπόρτερ του Guardian, Πίτερ Γουόκερ ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Κατά τη χειρότερη περίοδο της αναταραχής του Brexit υπό την Τερέζα Μέι, κάποια στιγμή χρειάστηκε να σταματήσω να γράφω μια παράγραφο για να αναζητήσω συνώνυμα για τη λέξη "χάος". Απόψε συνέβη και πάλι, αλλά για την λέξη "σφαγή"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ