ΚΟΣΜΟΣ

To «πικρό τέλος» και το… «I’ll be back» του Τζόνσον: Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

To «πικρό τέλος» και το… «I’ll be back» του Τζόνσον: Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου
Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου για την παραίτηση της Λιζ Τρας (AP Photo/David Cliff)

Η παραίτηση της Λιζ Τρας μετά από 44 χαοτικές ημέρες από την πρωθυπουργία βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα κάθε μεγάλης εφημερίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή.

Στο πρωτοσέλιδό της η Guardian γράφει: «Μετά από 45 ημέρες αναταραχής, η πρωθυπουργός υποκλίνεται στο αναπόφευκτο» και αποκαλεί αυτή τη στιγμή «Το πικρό τέλος».

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τον τρίτο πρωθυπουργό του φέτος, η εφημερίδα αναφέρει επίσης την αντίδραση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, γράφοντας «Ο ηγέτης των Εργατικών καταδικάζει την «περιστρεφόμενη πόρτα του χάους» και απαιτεί γενικές εκλογές».

Όσο για το ποιος θα μπορούσε να περάσει από αυτήν την «περιστρεφόμενη πόρτα» στη συνέχεια, η Telegraph λέει ότι «ο Μπόρις Τζόνσον προτρέπει ιδιωτικά τους Συντηρητικούς βουλευτές να τον στηρίξουν για μια δραματική επιστροφή στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Κάτω από τον τίτλο «Ο Μπόρις Τζόνσον λέει στους Τόρις: Μπορώ να σώσω το κόμμα από την εκλογική εξάλειψη», η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζόνσον «πιέζει τον Ρίσι Σουνάκ να ξανασυνεργαστούν».

Σχολιάζοντας την παραίτηση της Τρας, η εφημερίδα Daily Mail στην πρώτη της σελίδα γράφει: «Η Τρας ήταν μια καταστροφική μαρτυρία που μας υπενθύμισε μόνο πώς μοιάζει ένας πραγματικός ηγέτης».

Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή της, έχει μια διαφορετική άποψη, σημειώνοντας: «Μπόρις V Ρίσι: αγώνας για την ψυχή των Τόρις» («Boris v Rishi: fight for soul of the Tories»). Η εφημερίδα αναφέρει ότι και οι δύο άνδρες «προπορεύονταν όσον αφορά τις υποψηφιότητες – δημιουργώντας μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ συμμάχων που έγιναν σκληροί αντίπαλοι».

Στο πρωτοσέλιδο της Sun φιγουράρει η φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενώ μέσα σε εισαγωγικά σημειώνεται η φράση: «Θα επιστρέψω» (I’ll be back). Η εφημερίδα τονίζει: «Καθώς η καταστροφική Λιζ παραιτείται… ο πρώην πρωθυπουργός χρειάζεται 100 βουλευτές για να έχει μια ευκαιρία», αφού η Επιτροπή του 1922 αύξησε το όριο των υποψηφιοτήτων που απαιτούνταν για να μπει στο ψηφοδέλτιο για να αποφευχθεί μια άλλη παρατεταμένη αναμέτρηση.

Η εφημερίδα φέρει ένα άρθρο που λέει «Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν μπορεί να σπαταληθεί σε αυτούς τους διαταραγμένους εμφύλιους πολέμους» και ότι «ο Ρίσι είναι το καυτό φαβορί για να αντικαταστήσει την Τρας».

Υπό τον τίτλο «Δεν θα μπορούσε… Θα επιστρέψει ο Μπόρις στο Νο10;», η εφημερίδα Express ρωτά εάν ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί «να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για να στηρίξουν την επιστροφή του».

Οι Financial Times λένε ότι η χρονική στιγμή της αποχώρησης «φέρνει σε σύγχυση το σχέδιο για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής τρύπας ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «η Τρας θα μείνει στην ιστορία ως η πιο σύντομη πρωθυπουργός της Βρετανίας, με την κυβέρνησή της να έχει καταρρεύσει στον απόηχο του αποτυχημένου «μίνι» προϋπολογισμού της».

Μπαίνοντας κατευθείαν στην ουσία, η Mirror, με έναν απλό, ολοσέλιδο τίτλο, γράφει: «Γενικές εκλογές τώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ