ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας καθώς ανοίγει «κεφάλαιο Ιράν» στον πόλεμο στην Ουκρανία

Συνομιλία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας καθώς ανοίγει «κεφάλαιο Ιράν» στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο AP Photo/Roman Koksarov, File

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο σήκωσαν το «κόκκινο τηλέφωνο» οι υπουργοί Άμυνας Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία, πέραν του ότι ο Λόιντ Όστιν τόνισε την ανάγκη για γραμμές επικοινωνίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Σοϊγκού έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Λόιντ Όστιν, προσθέτοντας ότι η Παρασκευή προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν -χωρίς να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

Η ίδια δεν ανέφερε αν έχουν προγραμματισθεί οποιασδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ήλθε την επομένη της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου πως Ιρανοί εκπαιδεύουν Ρώσους στην Κριμαία στη χρήση drone-καμικάζι. Η χρήση ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις επιδρομές κατά αμάχων και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία διαψεύδεται εκ μέρους της Μόσχας χωρίς να «πείθει» την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πλέον πως η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να αποκτήσει προηγμένα συμβατικά όπλα από το Ιράν όπως πυραύλους εδάφους-εδάφους για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Εμποδίστε το Ιράν να δώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία»

Το Κίεβο καταρρίπτει το 85% των ιρανικών drone-«καμικάζι» που εκτοξεύουν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά χρειάζεται την υποστήριξη των συμμάχων του για να μην προχωρήσει η Τεχεράνη στην πώληση βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα, δηλώνει την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Ιράν από πλευράς του καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ρώσους στην Κριμαία στη χρήση drone.

Η Ρωσία έχει εντείνει από τις 10 Οκτωβρίου τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πόλεις, χρησιμοποιώντας πυραύλους και ιρανικής κατασκευής drone επίθεσης τύπου Shahed-136, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα αποδεικνύεται ολοένα και πιο αποτελεσματική έναντι των drone, ωστόσο επισήμανε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική έναντι των πυραύλων.

«Αν δούμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα στην κατάρριψη των drone, η αεράμυνα μας είναι 85% αποτελεσματική», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπους. «Πλέον έχουμε μάθει να τα αναγνωρίζουμε και να τα καταρρίπτουμε πιο αποτελεσματικά».

Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι προμηθεύει τη Μόσχα με drone Shahed-136 και το Κρεμλίνο εξίσου αρνείται ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι το Ιράν έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Η Ουκρανία δεν διαθέτει επί του παρόντος αποτελεσματικά συστήματα ανταεροπορικής άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων. Το Ιράν πιθανότατα θα τους προμηθεύσει [σ.σ. στη Ρωσία], εκτός εάν ο κόσμος βρει τρόπο να το σταματήσει», δήλωσε ο Γιούρι Ιχνάτ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αποκρούουν» τη διάψευση του Ιράν περί πώλησης drone στη Μόσχα και αναφέρουν ότι Ιρανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές βρίσκονται στην προσαρτημένη Κριμαία εκπαιδεύοντας τις ρωσικές δυνάμεις στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο Ιχνάτ επισήμανε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα των μυστικών πληροφοριών της Ουκρανίας και της Δύσης, αλλά πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι είναι εκεί, για εμένα προσωπικά. Εκπαιδεύουν και ίσως ακόμη να συμμετέχουν σε στρατιωτική δράση».

Η Ουκρανία υποστηρίζεται από την παράδοση εξελιγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου από τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T από τη Γερμανία.

«Ένα από αυτά τα συστήματα λειτουργεί ήδη στην Ουκρανία. Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε πού βρίσκεται και πώς λειτουργεί», είπε ο Ιχνάτ. «Το IRIS-T αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο και η ικανότητά του έχει αποδειχθεί σε στρατιωτικές συνθήκες», σημείωσε.

Να φύγουν από την Ουκρανία καλεί τους πολίτες του το Ιράν

Την ίδια στιγμή, το Ιράν συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία και κάλεσε τους Ιρανούς που βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν, μετέδωσαν ημιεπίσημα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, στη σκιά της κατηγορίας της Ουάσινγκτον περί Ιρανών εκπαιδευτών στην Κριμαία.

Η ταξιδιωτική οδηγία του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αναφέρεται στον ισχυρισμό των ΗΠΑ. Δίνει έναν τηλεφωνικό αριθμό για την ιρανική πρεσβεία στο Κίεβο όπου οι Ιρανοί μπορούν να καλούν για συμβουλή.

«Λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους Ιρανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία. Επίσης, συνιστάται στους Ιρανούς που ζουν στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ