ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η «αλήθεια» για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream θα «εκπλήξει» τους Ευρωπαίους

Ρωσία: Η «αλήθεια» για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream θα «εκπλήξει» τους Ευρωπαίους
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Το Κρεμλίνο υποστήριξε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την «αλήθεια» για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη διεθνή έρευνα για τις διαρροές που σημειώθηκαν ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με φόντο τη «μάχη» για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις διαρροές στις 12 Οκτωβρίου μια πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας» προς όφελος των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Ουκρανίας και η ρωσική διπλωματία κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντε,ν να αποκαλύψει αν η χώρα του ευθύνεται για αυτές τις εκρήξεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά» για να συμπεριληφθεί στην έρευνα, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κανονίστηκε» για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία.

«Γίνονται εργασίες μέσω διπλωματικών διαύλων», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Αλλά μέχρι στιγμής, συναντούν έναν τοίχο απροθυμίας για να ριχτεί από κοινού φως στην αλήθεια, κάτι που σίγουρα θα εκπλήξει περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες αν δημοσιοποιηθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε οι Δανοί μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream ήταν στο επίκεντρο γεωπολιτικής διαμάχης ακόμη και πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Κίεβο και την Ουάσινγκτον να εναντιώνονται στην κατασκευή τους, λέγοντας ότι θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ