ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Εισβολή φοιτητών στο προεδρικό Μέγαρο

Χιλή: Εισβολή φοιτητών στο προεδρικό Μέγαρο

Περίπου είκοσι φοιτητές που διαδήλωναν εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Χιλής στον τομέα της παιδείας απομακρύνθηκαν βίαια σήμερα από φρουρούς του προεδρικού μεγάρου, όπου είχαν μπει υποδυόμενοι τους τουρίστες.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, οι φοιτητές φορώντας πορτοκαλί καπέλα του μπέιζμπολ και τσάντες στην πλάτη, πέρασαν την είσοδο του Palacio de la Moneda στο κέντρο του Σαντιάγο κρατώντας φωτογραφικές μηχανές στα χέρια. Όταν έφθασαν στον κεντρικό προαύλιο χώρο του μεγάρου, ξεδίπλωσαν ένα πανό με το σύνθημα «Μάθετέ το: Η επίθεση ξεκινάει σήμερα». Φρουροί προσπάθησαν να τους απομακρύνουν διά της βίας και πολλοί από τους φοιτητές αντιστάθηκαν.

Σύμφωνα με την ένωση φοιτητικών συλλόγων Confech, η διαδήλωση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση και τη φύση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ στην παιδεία. «Σήμερα, εμείς οι φοιτητές της Χιλής εισβάλαμε στο Λα Μονέδα για να πούμε στην πρόεδρο και στην κυβέρνηση της Χιλής ότι απέτυχαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση της Confech ο εκπρόσωπός της Γκαμπριέλ Ιτούρα.

«Οι φοιτητές της Χιλής δεν μπορούν να συνεχίσουν να περιμένουν για μια αποσπασματική μεταρρύθμιση, η οποία δεν καθιστά την εκπαιδευτική εκπαίδευση δωρεάν για όλους και δεν τερματίζει την κερδοσκοπία (στην παιδεία)», προστίθεται.

Η Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε πρόεδρος για μια δεύτερη θητεία το 2014, υποσχόταν προεκλογικά να προχωρήσει σε σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης της Χιλής, που είχε ιδιωτικοποιηθεί επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Μια από τις δεσμεύσεις της ήταν πως η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα παρέχεται δωρεάν σε όλους. Όμως οι προσπάθειές της βάλτωσαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας των αντιστάσεων που πρόβαλλε το Κογκρέσο.

Παρότι έχουν εγκριθεί ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτύρονται ότι η διαδικασία παίρνει υπερβολικά πολύ χρόνο και δεν πάει αρκετά μακριά. Θεωρούν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύεται μαζί τους όπως δεσμευόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ