ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις - Εκκενώνεται η κατεχόμενη Χερσώνα, χωρίς ρεύμα η χώρα

Ουκρανία: Εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις - Εκκενώνεται η κατεχόμενη Χερσώνα, χωρίς ρεύμα η χώρα
Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να «προκαλέσει νέους πρόσφυγες» να διαφύγουν στην Ευρώπη (AP Photo/Efrem Lukatsky, File)

Εντείνει η Ρωσία τις επιθέσεις της σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, συστήματα ύδρευσης και άλλες βασικές υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην κεντρική και δυτική χώρα ξύπνησαν σήμερα Σάββατο από τους ήχους περιοδικών εκρήξεων και πυροβολισμών, καθώς η ουκρανική αεράμυνα προσπαθούσε να καταρρίψει drones και εισερχόμενους πυραύλους. Οι κάτοικοι βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. 

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε σε σημερινή δήλωση ότι η Ρωσία εξαπέλυσε «μαζική πυραυλική επίθεση» με στόχο «σημαντικές υποδομές», ώρες αφότου οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα. Είπε ότι κατέρριψε 18 από τους 33 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από αέρα και θάλασσα.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, Ολεξίι Κουλέμπα, δήλωσε ότι η χώρα δέχεται «μαζική επίθεση» από τις ρωσικές δυνάμεις. Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Κουλέμπα είπε ότι η περιοχή του Κιέβου ήταν σε τρίτο αεροπορικό συναγερμό για σήμερα λόγω ρωσικών βομβαρδισμών.

«Από το πρωί, ο εχθρός επιτίθεται μαζικά στην Ουκρανία. Η περιοχή του Κιέβου συνεχίζει να υπερασπίζεται την πρωτεύουσα. Οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν πολλά εχθρικά αντικείμενα. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Ο αεροπορικός συναγερμός συνεχίζεται. Ζητώ από όλους να μείνουν σε καταφύγια και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, έχουν πληγεί ενεργειακές μονάδες στις περιοχές της Οδησσού, του Κιρόβοχραντ και του Λουτσκ, ενώ σε άλλες περιοχές αναφέρθηκαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση.

Σε ένα μήνυμα στο Telegram, η Ukrenergo είπε ότι «η κλίμακα της ζημιάς είναι συγκρίσιμη ή μπορεί να υπερβαίνει τις συνέπειες της επίθεσης στις 10-12 Οκτωβρίου». Ανέφερε ότι τα συνεργεία επισκευής αρχίζουν να επισκευάζουν τις εγκαταστάσεις μετά την επίθεση με πυραύλους, αλλά ότι υπάρχουν περιορισμοί καθώς προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Κίρα Ρούντικ, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, ανέφερε ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις ρωσικές επιδρομές εναντίον σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Σάββατο.

«Ακόμα μία πυραυλική επίθεση από τρομοκράτες που μάχονται κατά των μη στρατιωτικών υποδομών και των πολιτών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να «προκαλέσει νέους πρόσφυγες» να διαφύγουν στην Ευρώπη στοχεύοντας «κρίσιμες υποδομές» στη χώρα.

Οι Ρώσοι καλούν τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα

Στο μεταξύ, η κατάσταση κλιμακώνεται στην κατεχόμενη Χερσώνα, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσικές θέσεις, στοχεύοντας οδούς ανεφοδιασμού μέσω ενός μεγάλου ποταμού, ενώ σύμφωνα με αναφορές προετοιμάζουν ολομέτωπη επίθεση στην πόλη-κλειδί. Το Associated Press ανέφερε ότι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία προσπαθούν απεγνωσμένα να μετατρέψουν την πόλη –πρωταρχικός στόχος και για τις δύο πλευρές λόγω των βασικών βιομηχανιών και των μεγάλων ποταμών και λιμανιών της– σε «φρούριο» ενώ προσπαθούν να εκκενώσουν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.

Οι ρωσικές αρχές κατοχής κάλεσαν πάλι σήμερα τους αμάχους να εγκαταλείψουν άμεσα την πόλη.«Όλοι οι άμαχοι της Χερσώνας πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν την πόλη», ανέφερε μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Telegram. «Οι πολίτες της Χερσώνας και το προσωπικό όλων των τμημάτων και των υπουργείων της δημόσιας διοίκησης πρέπει σήμερα να περάσουν στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Ντνίπρο».

Χιλιάδες αμάχων εγκαταλείπουν εδώ και ημέρες την πόλη διασχίζοντας τον ποταμό Ντνίπρο, μετά από πληροφορίες για μία επικείμενη αντεπίθεση των Ουκρανών, με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη της πόλης, ενώ το σημερινό μήνυμα διαδόθηκε κατεπειγόντως.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του απέκρουσαν προσπάθειες ουκρανικών επιθετικών ενεργειών, στις ανατολικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, αλλά και στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

Σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, οι ρωσικές δυνάμεις πρόλαβαν μία προσπάθεια διάσπασης της γραμμής άμυνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, στην περιοχή της Χερσώνας και στους οικισμούς Πιατικάτκι, Σουχανόβ, Σαμπλουκίβκα και Μπέζβοντνε.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να προχωρήσει σε μία ανεξάρτητη εξακρίβωση των αναφορών για τις μάχες.

Ρώσοι μισθοφόροι κατασκεύασαν οχυρό 2 χιλιομέτρων - Δορυφορικές εικόνες

Ένα οχυρό σχεδόν 2 χιλιομέτρων κατασκεύασαν Ρώσοι μισθοφόροι στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Χίρσκε, στην ανατολική Ουκρανία, όπως δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies.

Μία μεγάλη τάφρος βρίσκεται πίσω από την αντιαρματική οχύρωση που αποτελείται από τέσσερις σειρές τσιμεντένιων πυραμίδων για τις οποίες οι Ρώσοι ελπίζουν ότι θα εμποδίσουν οποιαδήποτε ουκρανικά οχήματα και τανκς να κινηθούν προς τα ανατολικά.

Δορυφορικές εικόνες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος δείχνουν ότι η τάφρος κατασκευάστηκε σε δύο χρονικές περιόδους: Το πρώτο τμήμα της τάφρου σκάφτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο σκάφτηκε κάποια στιγμή μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 5 Οκτωβρίου.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν την οχύρωση «Γραμμή Βάγκνερ» από τον στρατό μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης του ρωσικού στρατού Zvedza TV, πρόκειται για μια «δεύτερη γραμμή άμυνας» εάν οι Ουκρανοί προσπαθούσαν να εισχωρήσουν στην περιοχή.

Αν και η οχύρωση θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμυνα έναντι μιας κατά μέτωπο επίθεσης, τίποτα δεν εμποδίζει τις ουκρανικές δυνάμεις να ταξιδέψουν απλώς γύρω από τις οχυρώσεις, οι οποίες εκτείνονται μόνο 1,6 χιλιόμετρα ή λίγο περισσότερο από ένα μίλι.

Το ρωσικό RIA/FAN, δημοσίευσε έναν χάρτη την Τετάρτη υποστηρίζοντας ότι ο όμιλος Βάγκνερ θα συνεχίσει την οχύρωση ανατολικά από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα μέχρι την Κρεμίννα και μετά νότια στο Σβίτλομπαρσκ.

Ανάλυση του χάρτη του CNN έδειξε η οχύρωση μπορεί να εκτείνεται περίπου 217 χιλιόμετρα ή περίπου 135 μίλια.

Πρόσθετες δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το CNN δεν έδειξαν ότι υπάρχει οποιαδήποτε άλλη κατασκευή κατά μήκος της υποτιθέμενης διαδρομής της «Γραμμής Wagner».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όμιλος Wagner χρησιμοποιεί χαρακώματα για να οχυρώσει τις θέσεις του. Το 2021, η ομάδα μισθοφόρων κατασκεύασε περισσότερα από 70 χιλιόμετρα, χαρακώματα στην έρημο της Λιβύης για να σταματήσει τις χερσαίες επιθέσεις στις θέσεις τους εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ