ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ - «Ο κόσμος μας έχει ανάγκη»

Κίνα: Τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ - «Ο κόσμος μας έχει ανάγκη»
Ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του AP Photo/Ng Han Guan

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της Κίνας, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα πως «ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα», απευθυνόμενος στον Τύπο αφού εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και άρα της χώρας του.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», είπε ο κ. Σι, μιλώντας με ικανοποίηση για τα «δύο θαύματα» στη χώρα του: «την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».

Δεν υπήχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Σάλος με την απομάκρυνση του Χου Τζιντάο - Τι απαντά το Πεκίνο

Λίγες ώρες αφού ο πρώην ηγέτης της Κίνας Χου Τζιντάο απομακρύνθηκε, παρά την θέλησή του, από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αιτία της απροσδόκητης αυτής σκηνής ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν αισθανόταν καλά».

«Ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης...παρά το γεγονός ότι πρόσφατα βρισκόταν σε ανάρρωση», διαβεβαιώνει το πρακτορείο Νέα Κίνα στο Twitter.

«Καθώς δεν αισθανόταν καλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα του, για το καλό της υγείας του, τον συνόδευσε σε διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα», διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η θέση του κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου ήταν δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού. Στο οπτικό υλικό που έχει στην κατοχή του το AFP εμφανίζονται μέλη του προσωπικού να τον καλούν να σηκωθεί από την θέση του. Ενας υπάλληλος προσπαθεί να τον πιάσει από το χέρι, αλλά εκείνος αρνείται. Ο ίδιος άνθρωπος προσπαθεί να τον σηκώσει από τις μασχάλες, αλλά ο προκάτοχος του Σι Τζινπίνγκ, φανερά εξασθενημένος, συνεχίζει να αντιστέκεται.

Ο Χου Τζιντάο προσπαθεί να πάρει μαζί του έγγραφα που είναι τοποθετημένα στο έδρανό του, που φαίνεται ότι ανήκουν στον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τα κρατάει με δύναμη.

Ακολουθεί μία συνομιλία διάρκειας σχεδόν ενός λεπτού ανάμεσα στο μέλος του προσωπικού και τον Χου Τζιντάο.

Τελικά, ο πρώην πρόεδρος πείθεται να βγει από την αίθουσα, εμφανώς χωρίς την θέλησή του, και συνοδεύεται προς την έξοδο, αφήνοντας μία κενή θέση δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ.

Την ώρα που σηκώνεται, ο Χου Τζιντάο απευθύνεται στον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος του απαντά χωρίς να τον κοιτάζει, και στον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο χτυπά φιλικά στον ώμο.

Η σκηνή εκτυλίχθηκε μετά την είσοδο του Τύπου στο Μέγαρο του Λαού για την κάλυψη της τελετής λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μόλις πριν από την ομόφωνη ψηφοφορία των 2.300 συνέδρων για την ένταξη στο καταστατικό του κόμματος του «κεντρικού ρόλου» του Σι Τζινπίνγκ.

Ομως, η σκηνή, που μαγνητοσκοπήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν μεταδόθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που δεν αναφέρθηκαν αρχικά στο θέμα. Παράλληλα, κάθε πρόσφατη αναφορά στο όνομα του πρώην προέδρου λογοκρίθηκε και απαλείφθηκε από το κινεζικό Ιντερνετ.

Ο 79χρονος Χου Τζιντάο, πρόεδρος της Κίνας από το 2003 μέχρι το 2013, θεωρείται μεταρρυθμιστής.

Ο Χου Τζιντάο εμφανίστηκε εξασθενημένος με κάτασπρα πλέον μαλλιά την περασμένη Κυριακή κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Πολιτικοί αναλυτές δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν την δυσάρεστη αυτή σκηνή, ούτε να κάνουν υποθέσεις για την σύνδεσή της με την κινεζική πολιτική, όσο δεν υπήρχε επίσημη εξήγηση.

«Είτε ήταν σκόπιμο, είτε ήταν άρρωστος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πλήρης ταπείνωση για την τελευταία γενιά των πριν από τον Σι Κινέζων ηγετών», δήλωσε στο Twitter ο Αλεξ Γουάιτ, Βρετανός αναλυτής που έχει ζήσει στην Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ