ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ούτε μια γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Κίνα: Ούτε μια γυναίκα στο Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος
AP Photo/Ng Han Guan

Ούτε μία γυναίκα δεν αναδείχθηκε στο Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη.

Χθες, έγινε γνωστή η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, εσωκομματικού «κοινοβουλίου» με περίπου 200 μέλη, στην οποία συμμετέχουν μόνο 11 γυναίκες.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται στον ιστότοπο.

Ο Σι Τζινπίνγκ τοποθετεί ανθρώπους του στην επταμελή Διαρκή Επιτροπή

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αναδείχθηκε σήμερα εκ νέου Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τρίτη συναπτή πενταετή θητεία, εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Ο Λι Τσιανγκ, ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του αρχηγού του κράτους, και ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην Γκουανγκντόνγκ (κεντρικά), είναι ανάμεσα στα νέα μέλη της Επιτροπής, κατέγραψαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης στο Παλάτι του Λαού, το κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

«Ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα»

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα πως «ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα», απευθυνόμενος στον Τύπο αφού εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και άρα της χώρας του.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», είπε ο κ. Σι, μιλώντας με ικανοποίηση για τα «δύο θαύματα» στη χώρα του: «την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ