ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Απρόθυμοι Μακρόν-Σολτς να μεσολαβήσουν για την Ουκρανία

Κρεμλίνο: Απρόθυμοι Μακρόν-Σολτς να μεσολαβήσουν για την Ουκρανία
Ο Πεσκόφ εξήρε την προσφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οργανώσει συνομιλίες (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File)

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν δείχνουν «καμία επιθυμία» να συμμετάσχουν στη μεσολάβηση για την σύγκρουση στην Ουκρανία και εξήρε την προσφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να οργανώσει συνομιλίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεν έχουν δείξει «καμία επιθυμία να ακούσουν τη θέση της Ρωσίας ή να συμμετάσχουν σε προσπάθειες διαμεσολάβησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Άγκυρα παίρνει διαφορετική θέση από αυτή του Παρισιού και του Βερολίνου... και έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Προοπτική για ειρήνη «βλέπει» ο Μακρόν

Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη στην Ουκρανία, ενόσω η Ρωσία προειδοποιεί για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου.

«Υπάρχει η προοπτική για ειρήνη, θα έρθει κάποια στιγμή», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέδριο στη Ρώμη με στόχο την αναζήτηση τρόπων για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

«Και σε μια συγκεκριμένη στιγμή, δεδομένου του πώς εξελίσσονται τα πράγματα και όταν ο ουκρανικός λαός και οι ηγέτες του θα έχουν αποφασίσει τους όρους, μπορεί να οικοδομηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την άλλη πλευρά», πρόσθεσε.

«Ας μην αφήσουμε σήμερα την ειρήνη όμηρο κατά κάποιον τρόπο της ρωσικής εξουσίας (...) Μία ειρήνη είναι δυνατή, μόνο εκείνη η ειρήνη που οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν, όταν το αποφασίσουν», πρόσθεσε κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αιτιολόγησε την δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο λέγοντας ότι ο σκοπός είναι «κάποια στιγμή ο ουκρανικός λαός να είναι σε θέση να επιλέξει την ειρήνη, υπό τους όρους που θα έχει εκείνος αποφασίσει».

«Η ειρήνη θα οικοδομηθεί με τον άλλο, που είναι ο εχθρός του σήμερα, γύρω από ένα τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επέμενε να παίρνει την πρωτοβουλία για άκαρπες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις παραμονές τις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και μετά από αυτήν, προκαλώντας αντιδράσεις μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων, και κυρίως των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών.

Η Γαλλία έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δυτικοί διπλωματικοί δίαυλοι προς τη Μόσχα, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπό την πίεση που δέχεται στα νότια της Ουκρανίας, η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ουκρανικά ελεγχόμενο Μίκολαϊβ την Κυριακή, καταστρέφοντας μια πολυκατοικία στη ναυπηγική πόλη κοντά στο μέτωπο και δήλωσε ότι ο πόλεμος τείνει προς «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση».

Το Μίκολαϊβ βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της γραμμής του μετώπου προς την κατεχόμενη Χερσώνα, τη νότια περιοχή όπου η Ρωσία διέταξε 60.000 ανθρώπους «να σώσουν τις ζωές τους» και να διαφύγουν από την ουκρανική αντεπίθεση.

Διαδοχικές συνομιλίες Σοϊγκού με ξένους αξιωματούχους

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία σε χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες την Κυριακή με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνού, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας και της Τουρκίας.

Χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ο Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακώσει με μια «βρώμικη βόμβα» - συμβατικά εκρηκτικά με ραδιενεργό υλικό. Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ η Ρωσία έχει πει ότι θα μπορούσε να προστατεύσει το έδαφος της χρησιμοποιώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ