ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ: Σήμερα το «ραντεβού» με τον βασιλιά Κάρολο - Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης

Ρίσι Σούνακ: Σήμερα το «ραντεβού» με τον βασιλιά Κάρολο - Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία AP Photo/David Cliff

Τον βασιλιά Κάρολο θα επισκεφτεί σήμερα, Τρίτη, ο Ρίσι Σούνακ για να λάβει επίσημα εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 12:15 ώρα Ελλάδας και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί επίσης με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία.

Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 13:35 ώρα Ελλάδας.

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε. Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

Ο Σούνακ θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια. Στα 42 του, είναι της ίδιας ηλικίας που ήταν ο κόμης του Λίβερπουλ Ρόμπερτ Μπανκς Τζένκινσον, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1812. Από τότε, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξελέγη σε ηλικία 43 ετών το 2010, έχει το ρεκόρ ως ο νεότερος πρωθυπουργός. Ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος υπηρέτησε την περίοδο 1997-2007, ήταν επίσης 43 ετών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο πεθερός του Σούνακ, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτής του κολοσσού λογισμικού Infosys, λέει ότι ο Σούνακ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη Βρετανία όταν αναλάβει πρωθυπουργός.

«Συγχαρητήρια στον Ρίσι. Είμαστε σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Μέρθι, η περιουσία του οποίου εκτιμάται από το Forbes στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας και είναι γόνος οικογένειας με ινδικές καταβολές (σ.σ. από την ινδική πολιτεία Πάντζαμπ), αλλά που που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ανατολική Αφρική (σ.σ. Κένυα και Τανζανία).

Οι γονείς του υπήρξαν μετανάστες και τα περισσότερα χρόνια της ζωής της η οικογένεια Σούνακ τα έζησε στο Ούιντσεστερ.

To 1998 αποφοίτησε το Λύκειο στο Κολλέγιο του Ουίντσεστερ. Κατόπιν σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία (PPE) στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) με διάκριση το 2001.

Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο ως υπότροφος Φουλμπράιτ, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MBA) το 2006.

Ενώ σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ακσάτα Μούρτι, την κόρη του Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μούρτι, του Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες κεφαλαίων The Children's Investment Fund Management και Theleme Partners.

Εξελέγη βουλευτής για το Ρίτσμοντ (Γιορκς) στις γενικές εκλογές του 2015 και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως υφυπουργός Εξωτερικών

Υπήρξε υπέρμαχος του Brexit, καθώς ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας του. Μετά την παραίτηση της Μέι, ο Σούνακ ήταν υποστηρικτής της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον να γίνει αρχηγός των Συντηρητικών.

Αφού ο Τζόνσον εξελέγη ηγέτης και διορίστηκε πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ