ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ουκρανία ο «ανεπιθύμητος» Σταϊνμάιερ - Ταξίδι έκπληξη από τον Γερμανό πρόεδρο

Στην Ουκρανία ο «ανεπιθύμητος» Σταϊνμάιερ - Ταξίδι έκπληξη από τον Γερμανό πρόεδρο
Ο κ. Στάινμαϊερ έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού AP Photo/Marco Ugarte

Ταξίδι έκπληξη πραγματοποίησε στην Ουκρανία ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έφτασε το πρωί στη χώρα για επίσημη επίσκεψη, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα ταξίδι που δεν αναμενόταν καθώς σε προηγούμενη επίσκεψη προέδρων της ΕΕ είχε εξαιρεθεί τελικά από την αποστολή, καθώς του διαμηνύθηκε ότι είναι ανεπιθύμητος στο Κίεβο και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν επιθυμούσε να τον συναντήσει.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην ουκρανική επικράτεια του σοσιαλδημοκράτη άλλοτε υπουργού Εξωτερικών, που είχε δεχθεί επικρίσεις από το Κίεβο για την πολιτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν έναντι της Ρωσίας, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου.

Ο κ. Στάινμαϊερ έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ntv.

Ο Γερμανός πρόεδρος είναι είναι εκείνος που το 2008 έσπευσε πρώτος στη Μόσχα για να συγχαρεί τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την εκλογή του ως προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εκείνος που επέκρινε το ΝΑΤΟ για τις ασκήσεις του στην Πολωνία και υποστήριζε ένθερμα την κατασκευή του αγωγού που θα αύξανε σημαντικά την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Είναι ακόμη εκείνος που, ως υπουργός Εξωτερικών, έγινε το 2015 ο ένας από τους μόλις δύο Γερμανούς βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εκείνος που ζητούσε την επιστροφή της Ρωσίας στην G8 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το προηγούμενο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο Άντριι Μέλνικ, ο οποίος έχει προ πολλού εγκαταλείψει τους διπλωματικούς τρόπους στην προσπάθειά του να πείσει τη Γερμανία για στρατιωτική βοήθεια, «στόλιζε» καθημερινά τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καταγγέλλοντάς τον για «αμφιλεγόμενη πολιτική συγγένεια» με τη Ρωσία, ακόμη και για ταύτιση απόψεων με τη Μόσχα, ότι «ο ουκρανικός λαός στην πραγματικότητα δεν υφίσταται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ