ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταία ομιλία της Τρας: Ήταν τεράστια τιμή

Τελευταία ομιλία της Τρας: Ήταν τεράστια τιμή
AP Photo/Frank Augstein

«Ήταν τεράστια τιμή να ηγηθώ του έθνους»: αυτό δήλωσε στην τελευταία της ομιλία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας, που θα παραδώσει τώρα τη σκυτάλη στον διάδοχό της Ρίσι Σούνακ.

Η Τρας, η οποία αποχωρεί από την πρωθυπουργία της χώρας μετά από 49 χαοτικές ημέρες διακυβέρνησης, μίλησε για την τιμή που αισθάνεται που ηγήθηκε του έθνους στο πένθος για το θάνατο της Βασίλισσας Ελιβάσετ της Β’ αλλά και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Βασιλιά Κάρολο τον Γ.

Η ίδια είπε πως η κυβέρνησή της κινήθηκε «επειγόντως και αποφασιστικά» για να βοηθήσει τις σκληρά εργαζόμενες οικογένειες της χώρας.

Υποστήριξε δε, πως η κυβέρνησή της βοήθησε χιλιάδες επιχειρήσεις να αποφύγουν τη χρεοκοπία και είπε πως η χώρα ανέκτησε την ενεργειακή της ανεξαρτησία ώστε να μη βασίζεται σε «εχθρικές ξένες δυνάμεις».

«Πρέπει να είμαστε τολμηροί και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι» είπε η Τρας.

«Δεν είναι ότι επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα που δεν προσπαθούμε, αλλά είναι ότι επειδή δεν προσπαθούμε που τα πράγματα είναι δύσκολα» είπε επίσης η Τρας, υιοθετώντας ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Ρωμαίο φιλόσοφο Σενέκα.

Επέμεινε, ωστόσο, στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας: «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που έφερε το Brexit και να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Αυτό σημαίνει να δώσουμε μεγαλύτερες ελευθερίες στους πολίτες μας και να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών».

«Αυτό σημαίνει χαμηλότερους φόρους, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρατήσουν περισσότερα από τα χρήματα που βγάζουν» τόνισε επίσης η ίδια.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Τρας δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για να βγούμε από την καταιγίδα αλλά έχω πίστη στη Βρετανία, έχω πίστη στους Βρετανούς και ξέρω ότι υπάρχουν πιο φωτεινές ημέρες μπροστά μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ