ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ποιος θα μπορούσε να είναι στο υπουργικό συμβούλιο του Ρίσι Σούνακ;

Βρετανία: Ποιος θα μπορούσε να είναι στο υπουργικό συμβούλιο του Ρίσι Σούνακ;
Δεν θα είναι εύκολη δουλειά μετά τους τελευταίους μήνες εσωτερικών μαχών στο κόμμα των Τόρις (AP Photo/David Cliff)

Ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και το πρώτο του καθήκον θα είναι να διορίσει νέο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν θα είναι εύκολη δουλειά μετά τους τελευταίους μήνες εσωτερικών μαχών στο κόμμα των Τόρις. Το Sky News εξετάζει τους πιθανούς υποψηφίους για τις κρίσιμες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Υπουργείο Οικονομικών

Τζέρεμι Χαντ

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση του υπό τον κ. Σούνακ, έχοντας αντιστρέψει την πλειονότητα του μίνι προϋπολογισμού της Λιζ Τρας, πολιτικές που ο Σούνακ προειδοποίησε ότι θα ήταν επιζήμιες για την οικονομία.

Θεωρούμενο ως ένα σταθερό χέρι, η διατήρηση του κ. Χαντ θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να κρατήσει τις αγορές ήρεμες. Ωστόσο, ο Σούνακ δεν έδωσε καμία υπόσχεση ότι θα διατηρήσει τον Χαντ ως το δεξί του χέρι.

Σαχίντ Τζαβίντ

Ήταν ο Σαχίντ Τζαβίντ που παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον λίγα λεπτά πριν από τον Σούνακ νωρίτερα φέτος, κάτι που οδήγησε σε πολλές περισσότερες παραιτήσεις και τελικά στην πτώση του Τζόνσον.

Ήταν επίσης ο προκάτοχος του Σούνακ ως υπουργός Οικονομικών και ήταν το αφεντικό του, επομένως έχει και την εμπειρία που θα αναζητούσε ο νέος πρωθυπουργός. Ο Τζαβίντ όντως υποστήριξε την Τρας στην τελευταία εκστρατεία ηγεσίας. Ωστόσο, το να τον έχει μαζί του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας τρόπος προσέγγισης σε όλο το κόμμα.

Κέμι Μπαντενοχ

Η πρώην αντίπαλος για την ηγεσία και συνάδελφος στο υπουργικό συμβούλιο, Κέμι Μπαντενόχ, υποστήριξε τον Σουνάκ την Κυριακή.

Θεωρούμενη ως ένα ανερχόμενο αστέρι στα δεξιά του Συντηρητικού Κόμματος, ο διορισμός της πρώην τραπεζίτη και γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών θα κατευνάσει όσους βρίσκονται στη δεξιά.

Μελ Στριντ

Ένας πολύ πιστός υποστηρικτής του Σούνακ, ο οποίος διεξήγαγε την ηγετική του εκστρατεία και τις δύο φορές, ο Μελ Στριντ θα μπορούσε να ανταμειφθεί με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Αν όχι υπουργός Οικονομικών, τότε θα μπορούσε να πάρει μια κορυφαία θέση στο υπουργείο Οικονομικών, όπως του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ή θα μπορούσε να πάρει πίσω την παλιά του δουλειά υπό την Τερέζα Μέι - γραμματέας οικονομικών στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπουργείο Εξωτερικών

Πένι Μορντοντ

Ο Σούνακ θα μπορούσε να δώσει στην αντίπαλό του στη διεκδίκηση της ηγεσίας μια από τις σπουδαίες κρατικές θέσεις σε μια επίδειξη ενότητας μετά από μήνες διχαστικής πολιτικής εντός του Συντηρητικού Κόμματος.

Η Πένι Μόρντοντ, έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού, υπηρέτησε ως υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και υπουργός Άμυνας υπό την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, επομένως έχει το σωστό βιογραφικό για να είναι υπουργός Εξωτερικών.

Τομ Τουγκεντχαντ

Ένας άλλος πρώην αντίπαλος για τη ηγεσία, ο Τομ Τουγκεντχαντ ήταν πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για πέντε χρόνια μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν έγινε υπουργός Ασφαλείας από την Τρας.

Υπηρέτησε επίσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με τον Εδαφικό Στρατό και βοήθησε στη δημιουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν για το υπουργείο Εξωτερικών προτού γίνει βουλευτής.

Ισχυρός στην εξωτερική πολιτική, θεωρείται ικανός για να αναλάβει τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών από τον Τζέιμς Κλέβερλι.

Τζέιμς Κλέβερλι

Παρά το γεγονός ότι αρχικά υποστήριξε τον Τζόνσον, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του υπό τον Σούνακ.

Η διατήρησή του στη θέση του θα βοηθούσε στη συνέχεια σε έναν τομέα όπου χρειάζεται, δεδομένου του πολέμου της Ουκρανίας και της αυξανόμενης απειλής από την Κίνα.

Η εμπειρία του ως υπουργός για τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική, και κατόπιν ως υπουργού για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική σημαίνει ότι είναι σταθερή αξία.

Υπουργείο Εσωτερικών

Γκραντ Σαπς

Ο Σούνακ θα μπορούσε να κρατήσει τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών στη θέση του ως ανταμοιβή για την πιστή του υποστήριξη κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αγώνων για την ηγεσία.

Ο Γκραντ Σαπς αντικατέστησε τη Σουέλα Μπρέιβερμαν ως υπουργός Εσωτερικών μόλις την περασμένη εβδομάδα, αφού η Τρας τον έφερε για να σταθεροποιήσει το πλοίο, παρά την κριτική του για το σχέδιό της να μειώσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Ένα έμπειρο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, η διατήρηση του ως υπουργού Εσωτερικών θα μπορούσε να είναι άλλη μια προσπάθεια διατήρησης της συνέχειας.

Σαχίντ Τζαβίντ

Ο πρώην υπουργός και στενός φίλος του Σούνακ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του ως υπουργός Εσωτερικών για άλλη μια φορά, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει για λίγο υπό την κα Μέι.

Σουέλα Μπρέιβερμαν

Μια απίθανη υποψήφια μετά την παραίτησή της από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Σουνάκ θα μπορούσε να επαναφέρει την Μπρέιβερμαν αφού τον υποστήριξε δημόσια.

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Όλιβερ Ντάουντεν

Ο πρώην συμπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και ένας από τους πιο στενούς φίλους του Σούνακ στην πολιτική βοήθησε στη διεξαγωγή της εκστρατείας του Σούνακ, ώστε να μπορεί να ανταμειφθεί καλά με μια θέση δίπλα του.

Είναι δημοφιλής μεταξύ των βουλευτών και έχει επίσης εμπειρία στο υπουργικό συμβούλιο, επομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλή υποστήριξη για τον Σούνακ.

Προτού γίνει βουλευτής ήταν ο αρχηγός προσωπικού του Ντέιβιντ Κάμερον, επομένως συγκεντρώνει υποστήριξη από όλο το κόμμα.

Ντόμινικ Ράαμπ

Ένας ισχυρός υποστηρικτής του Σούνακ, ο Ράαμπ υποστήριξε νωρίς τον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον υπερασπίστηκε το καλοκαίρι ενάντια στις κατηγορίες ότι ο Σούνακ πρόδωσε τον Τζόνσον.

Θα μπορούσε κάλλιστα να ανταμειφθεί, αναλαμβάνοντας τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, την οποία κατείχε υπό τον Τζόνσον.

Τζέρεμι Χαντ

Εάν δεν παραμείνει υπουργός Οικονομικών, ο Σούνακ θα μπορούσε να κάνει τον Χαντ αναπληρωτή πρωθυπουργό του ως ανταμοιβή για την υποστήριξή του.

Οι δυο τους έχουν παρόμοιες απόψεις για την οικονομία, επομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας καλός άνθρωπος για να βοηθήσει στην καθοδήγηση του κόμματος.

Υπουργείο Άμυνας

Μπεν Ουάλας

Ένας από τους λίγους γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου που διατήρησαν τη θέση τους τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον όσο και της κυρίας Τρας, ο Μπεν Ουάλας θεωρείται βασικός για να βοηθήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Σούνακ πιθανότατα θα θέλει να διατηρήσει τον πρώην αρχηγό του στρατού ως υπουργό Άμυνας, ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε να δαπανήσει το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα μέχρι το 2030.

Ο Ουάλας είχε πει ότι αυτή ήταν μια κόκκινη γραμμή γι 'αυτόν, οπότε αν ο Σούνακ δεν δεσμευτεί σε αυτό τώρα, ο Ουάλας θα μπορούσε να παραιτηθεί.

Πένι Μορντοντ

Σε μια προσπάθεια να δείξει ενότητα και σταθερότητα σε όλη την κυβέρνηση, ο Σούνακ θα μπορούσε να κάνει την αντίπαλό του στην ηγεσία υπουργό Άμυνας.

Η έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού ήταν για λίγο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της προσωρινής κυβέρνησης του Τζόνσον, οπότε θα έπαιρνε την παλιά της δουλειά πίσω.

Τερέζα Μέι

Το να δοθεί στην πρώην πρωθυπουργό ένας σημαντικός ρόλος στο υπουργικό συμβούλιο θα μπορούσε να είναι μια επίδειξη ενότητας σε όλα τα μέρη του κόμματος.

Μία από τις πιο έμπειρες βουλευτές στην κυβέρνηση, η κα Μέι θα θεωρηθεί ως ένα ισχυρό χέρι για να διευθύνει το πλοίο στην Ουκρανία και την Κίνα.

Γραμματέας Αναβάθμισης

Μάικλ Γκόουβ

Στον πάγκο για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ο μεγαλοπρεπής των Τόρις είπε ότι θα παραιτηθεί στις επόμενες εκλογές.

Αλλά αν του προσφερθεί πίσω η παλιά του δουλειά μετά την απόλυσή του από τον Τζόνσον, είναι απίθανο να την απέρριπτε.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κίνηση τακτικής, καθώς δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση από τα παρασκήνια.

Κέμι Μπάντενοχ

Η παράδοση στην Μπάντενοχ του χαρτοφυλακίου αναβάθμισης θα έφερνε στον Σούνακ ικανοποίηση από τα δεξιά του κόμματος.

Η δημοτικότητά της θα ήταν χρήσιμη καθώς η δουλειά είναι ευρεία και μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ