ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση ενός έτους από το πραξικόπημα

Σουδάν: Κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη συμπλήρωση ενός έτους από το πραξικόπημα
Τουλάχιστον 118 οι νεκροί στον έναν χρόνο καταστολής AP Photo/Marwan Ali

Διαδηλωτές έχουν αρχίσει σήμερα, Τρίτη 25 Οκτωβρίου, να συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις του Σουδάν ενόψει διαμαρτυριών που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το στρατιωτικό πραξικόπημα που σταμάτησε την διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.

Οι υπηρεσίες παροχής ίντερνετ αποκλείστηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση παρατήρησης Netblocks, την ώρα που διαδηλώσεις προγραμματίζεται να διεξαχθούν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης πορείας προς το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ο στρατός σταμάτησε με πραξικόπημα την διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας σε μια δημοκρατική κυβέρνηση στη χώρα μετά την ανατροπή του Όμαρ αλ Μπασίρ το 2019 και προκάλεσε περαιτέρω αναταραχή στην οικονομία της χώρας που βρισκόταν ήδη σε κρίση.

Οι ξένοι δωρητές διέκοψαν αμέσως τις σχέσεις τους και το νόμισμα κατέρρευσε καθώς η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους πυροδοτώντας απεργίες.

Εδώ και έναν χρόνο, οι στρατιωτικοί ηγέτες του Σουδάν δεν έχουν διορίσει πρωθυπουργό, ενώ ισλαμιστές πιστοί στον Μπασίρ που είχαν εκδιωχθεί από τον δημόσιο τομέα έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.

Οι στρατηγοί έχουν τώρα δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής (FFC) με τον οποίο μοιραζόντουσαν την εξουσία πριν από το πραξικόπημα. Τις συνομιλίες αυτές διευκολύνουν ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση, όπως και τέσσερις χώρες: ΗΠΑ, Βρετανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο FFC παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το όραμά του για μια ολοκληρωτικά πολιτική αρχή που θα ηγηθεί της χώρας σε μια μεταβατική περίοδο που θα αποσκοπεί στη διοργάνωση εκλογών.

Ωστόσο οι επιτροπές αντίστασης που συντηρούν το κίνημα κατά των στρατιωτικών με τακτικές διαδηλώσεις έχουν ως επί το πλείστον απορρίψει τις συνομιλίες με τον στρατό και αξιώνουν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι επικεφαλής της χούντας για τον θάνατο περισσότερων από 100 διαδηλωτών κι άλλες καταγγελλόμενες παραβιάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ