ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα υπήρχαν συνέπειες για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ή βρώμικη βόμβα

ΗΠΑ: Θα υπήρχαν συνέπειες για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα ή βρώμικη βόμβα
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε πως η καταγγελία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» και να επιρρίψει την ευθύνη στην αντίπαλη πλευρά είναι ψευδής AP Photo/Andrii Marienko

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε πως  εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή βόμβα με ραδιενεργά υλικά θα υπάρξουν «συνέπειες».

«Θα υπήρχαν συνέπειες για τη Ρωσία εάν χρησιμοποιούσε είτε πυρηνικά όπλα ή βρόμικη βόμβα», διεμήνυσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Άμυνας, ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ταξίαρχος Ράιντερ είπε πως δεν σκόπευε να δώσει λεπτομέρειες για τις «συνέπειες» αυτές, πάντως διευκρίνισε πως η ρωσική πλευρά έχει ενημερωθεί γι’ αυτές σε διάφορα «επίπεδα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε επίσης πως η καταγγελία της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» και να επιρρίψει την ευθύνη στην αντίπαλη πλευρά είναι ψευδής.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Ράιντερ, οι ΗΠΑ «παρακολουθούν συνεχώς» την κατάσταση.

«Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς, το πότε και το πού. Αλλά δεν χρειάζεται να ειπωθεί καν πως είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα».

Επιμένει η Ρωσία: Το Κίεβο θα ρίξει «βρώμικη βόμβα»

Το Κρεμλίνο επανέλαβε την Τρίτη τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» και προειδοποίησε τη Δύση πως είναι επικίνδυνο να απορρίπτει την προειδοποίηση της Μόσχας.

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, πως το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση αυτή της Δύσης είναι «ανόητη» με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Μόσχα δεν έχει προσφέρει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της.

«Είναι μια κάθε άλλο παρά σοβαρή προσέγγιση», σχολίασε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην αντίδραση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Ρωσίας. «Είναι μια προσέγγιση που δεν επιτρέπεται με δεδομένη τη σοβαρότητα του κινδύνου για τον οποίο μιλάμε. Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν τα σχέδια της Ουκρανίας σχετικά με μια βρώμικη βόμβα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα» να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε καμία προϋπόθεση, καμία βάση και δεν έχουμε καμία ελπίδα για οποιαδήποτε θετική αλλαγή στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει τα πιο δύσκολα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όχι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε.

Έπειτα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει λάβει τη στήριξη της Δύσης, διπλωματικά και στρατιωτικά με την παράδοση όπλων, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβάλει κυρώσεις. Εξάλλου Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Βρετανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ