ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει η Ρωσία: Το Κίεβο θα ρίξει «βρώμικη βόμβα»

Επιμένει η Ρωσία: Το Κίεβο θα ρίξει «βρώμικη βόμβα»
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση αυτή της Δύσης είναι «ανόητη» με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης AP

Το Κρεμλίνο επανέλαβε την Τρίτη τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» και προειδοποίησε τη Δύση πως είναι επικίνδυνο να απορρίπτει την προειδοποίηση της Μόσχας.

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς της Μόσχας, πως το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή συμβατικά εκρηκτικά με ραδιοενεργό υλικό.

Στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η στάση αυτή της Δύσης είναι «ανόητη» με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Μόσχα δεν έχει προσφέρει στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της.

«Είναι μια κάθε άλλο παρά σοβαρή προσέγγιση», σχολίασε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην αντίδραση των ΗΠΑ στους ισχυρισμούς της Ρωσίας. «Είναι μια προσέγγιση που δεν επιτρέπεται με δεδομένη τη σοβαρότητα του κινδύνου για τον οποίο μιλάμε. Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν τα σχέδια της Ουκρανίας σχετικά με μια βρώμικη βόμβα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα» να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ρίσι Σούνακ.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε καμία προϋπόθεση, καμία βάση και δεν έχουμε καμία ελπίδα για οποιαδήποτε θετική αλλαγή στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Η Ρωσία παραμένει ανοικτή και έτοιμη να συζητήσει τα πιο δύσκολα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά όχι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε.

Έπειτα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ουκρανία έχει λάβει τη στήριξη της Δύσης, διπλωματικά και στρατιωτικά με την παράδοση όπλων, ενώ στη Ρωσία έχουν επιβάλει κυρώσεις. Εξάλλου Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται από Βρετανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ