ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία προετοιμάζεται για τις σφοδρότερες μάχες στη Χερσώνα

Ουκρανία: Η Ρωσία προετοιμάζεται για τις σφοδρότερες μάχες στη Χερσώνα
Επί εβδομάδες διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα προειδοποιούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη ΑΠΕ ΜΠΕ (Φωτ. αρχείου)

Για τις σφοδρότερες μάχες που θα διεξαχθούν στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα προειδοποίησε, σήμερα, Τετάρτη, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές δυνάμεις που προελαύνουν.

Επί εβδομάδες διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στη Χερσώνα προειδοποιούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία απομακρύνουν τους κατοίκους στην ανατολική όχθη, αλλά ο Ολέξι Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν απωθηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και κινδυνεύουν να παγιδευτούν στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

«Στη Χερσώνα όλα είναι ξεκάθαρα. Οι Ρώσοι ανεφοδιάζονται, ενισχύουν τις δυνάμεις τους εκεί», δήλωσε ο Αριστόβιτς. «Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν προετοιμάζεται να αποσυρθεί. Αντιθέτως, οι σφοδρότερες μάχες θα διεξαχθούν για τη Χερσώνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 280.000 κατοίκους, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία, αφού την κατέλαβε πριν από μήνες κατά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν κερδίσει πολύ έδαφος κατά την αντεπίθεσή τους στη Χερσώνα, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι προσαρτά αυτή την ουκρανική περιοχή και άλλες τρεις, τη Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια.

Από τις τέσσερις επαρχίες που προσάρτησε η Ρωσία η Χερσώνα είναι η πιο σημαντική από στρατηγική άποψη. Ελέγχει τόσο τον δρόμο προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, όσο και τις εκβολές του Δνείπερου, του τεράστιου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία.

Στην επαρχία Μικολάιφ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης της Χερσώνας, χθες μαίνονταν μάχες με το πυροβολικό, σύμφωνα με το φιλορωσικό κανάλι Rybar στο Telegram.

Στην περιοχή Ιστσένκα, στο βόρειο τμήμα της Χερσώνας, οι ουρκανικές δυνάμεις προσπάθησαν να εδραιώσουν τις θέσεις τους, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, επεσήμανε η ανάρτηση αυτή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται να προελάσει κατά μήκος όλου του μετώπου.

Κίεβο: δεκάδες Τσετσένοι σκοτώθηκαν στη Χερσώνα

Την ίδια ώρα, το γενικό επιτελείο του Κιέβου και άλλες πηγές αναφέρουν ότι πάνω από 100 τσετσένοι πολεμιστές χτυπήθηκαν από το ουκρανικό πυροβολικό στη Χερσώνα.

«Πλήγματα ακριβείας του Πυροβολικού (...) κατέστρεψαν 30 μέλη των δυνάμεων κατοχής στην τοποθεσία Κάτζιρι, στην περιφέρεια της Χερσώνας, και παγίδευσαν πάνω από 100 στρατιώτες του εχθρού κάτω από τα συντρίμμια», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο χθες.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, επλήγησαν στρατιώτες που ανέπτυξε στη Χερσώνα ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ωστόσο το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι οι πληροφορίες τους δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής στη Χερσώνα, Σερχίι Χλαν, δήλωσε πως μονάδα Τσετσένων στάθμευε σε σχολείο χωριού στην άλλη όχθη του ποταμού μετά την απόσυρσή τους από τη Χερσώνα και το πέρασμα του Δνείπερου. Αποκάλυψαν μόνοι τους πού βρίσκονταν αναρτώντας φωτογραφίες τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε. Μίλησε για 40 νεκρούς και 60 παγιδευμένους.

Πηγές προσκείμενες στην τσετσενική αντιπολίτευση έκαναν λόγο για περίπου 100 νεκρούς.

Ο κ. Καντίροφ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές. Ωστόσο, χθες εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον «αδύναμο» τρόπο που αντιδρά η Ρωσία στους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ