ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πιθανή υποχώρηση των Ρώσων στη Χερσώνα «βλέπει» το Κίεβο

Ουκρανία: Πιθανή υποχώρηση των Ρώσων στη Χερσώνα «βλέπει» το Κίεβο
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής «ούτε ένα σεντ» από τους πόρους που προορίζονται για την ανοικοδόμησή της AP

Οι ρωσικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Χερσώνα προετοιμάζουν «αμυντικές θέσεις» κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο και αφήνουν μικρά μονοπάτια για «πιθανή υποχώρηση» από τη δυτική όχθη, ισχυρίστηκε ο στρατός της Ουκρανίας την Τρίτη, σύμφωνα με το CNNi.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εχθρός οργανώνει αμυντικές θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Ντνίπρο στην περιοχή Χερσώνα», ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην καθημερινή επιχειρησιακή τους ενημέρωση.

«Κοντά στον οικισμό Χορνοστάιβκα, μονάδες μηχανικού και σκαπανέων των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής βάζουν νάρκες κατά μήκος της ακτογραμμής, αφήνοντας μικρά μονοπάτια για πιθανή υποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη δεξιά (δυτική) όχθη».

Σημειώνεται πως το CNNi δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του ουκρανικού στρατού.

Επιπλέον, τη Δευτέρα, ένας κάτοικος στην κατεχόμενη από τη Ρωσία, Χερσόνα, είπε στην Κλαρίσα Γουόρντ του CNNi ότι η Ρωσία αποσύρει τις διοικητικές υπηρεσίες της από την πόλη και ότι πολλοί κάτοικοι περίμεναν πίσω για να περιμένουν την απελευθέρωση της Ουκρανίας.

Ο κάτοικος της Χερσώνας περιέγραψε την πόλη ως ήρεμη, με πολύ λίγο κόσμο στους δρόμους.

Ο κυβερνήτης της περιοχής, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία, Βλαντιμίρ Σάλντο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική διοίκηση θα μετακινηθεί από την πόλη Χερσώνα στην ανατολική (αριστερή) όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Ζελένσκι: Κατέστρεψαν το ένα τρίτο του ενεργειακού μας τομέα

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένκσι, κατήγγειλε την Τρίτη ότι ρωσικοί πύραυλοι και ιρανικής κατασκευής drones, έχουν καταστρέψει περισσότερο από το ένα τρίτο του ενεργειακού τομέα της χώρας του, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βερολίνο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής «ούτε ένα σεντ» από τους πόρους που προορίζονται για την ανοικοδόμησή της και οι οποίοι ανέρχονται στα 17 δισεκ. δολάρια.

«Η Ρωσία καταστρέφει τα πάντα ώστε να είναι πιο δύσκολο για εμάς να περάσουμε τον χειμώνα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στη διάσκεψη αυτή, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Χάνει» η Ρωσία

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του, αναφερόμενος στη συμπλήρωση οκτώ μηνών από το ξέσπασμα του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έκρινε πως η Ρωσία αποτυγχάνει ως προς τους στόχους που είχε θέσει όταν εισέβαλε στη χώρα του την 24η Φεβρουαρίου.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους, «τσακίζει τον λεγόμενο δεύτερο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο».

«Η αίσθηση της ήττας στη Ρωσία γίνεται ισχυρότερη», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως ενώ η χώρα αυτή ήταν άλλοτε σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, σήμερα είναι ολοένα πιο «απομονωμένη» διπλωματικά. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο στρατός του ανακαταλαμβάνει εδάφη καθημερινά.

Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, θα «απελευθερωθεί», επανέλαβε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Ουκρανούς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι «ο πιο σκληρός στην ιστορία μας» εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

ΕΕ: Να αρχίσει γρήγορα η ανοικοδόμηση

Ο κόσμος δεν πρέπει να χάνει χρόνο, αλλά να βοηθήσει τους Ουκρανούς να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους γρήγορα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ προτίθεται να συντονίσει τα μέτρα ανοικοδόμησης στη χώρα μέσω μιας γραμματείας.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το μέγεθος της καταστροφής είναι απίστευτο. Η Παγκόσμια Τράπεζα αποτιμά το κόστος των ζημιών σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δηλώσεις που έκανε στη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι απαιτείται να συσταθεί μια διεθνής πλατφόρμα συντονισμού για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας «το ταχύτερο δυνατό, το προτιμότερο πριν από το τέλος του έτους ή νωρίς στις αρχές του επόμενου έτους» και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παράσχει την γραμματειακή υποστήριξη σε αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ