ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αντικαθεστωτικό «ποτάμι» για τις 40 ημέρες από τη δολοφονία Αμινί

Ιράν: Αντικαθεστωτικό «ποτάμι» για τις 40 ημέρες από τη δολοφονία Αμινί
Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν κατά του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο νεκροταφείο όπου βρίσκεται θαμμένη η Αμινί AP Photo/Jose Luis Magana

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των πενθούντων που συγκεντρώθηκαν στην κουρδική πόλη Σακέζ, την πατρίδα της Μάχσα Αμινί, για τις 40 ημέρες από τον θάνατό της υπό αστυνομική κράτηση, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters. 

«Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν κατά του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο νεκροταφείο για την τελετή μνήμης της Μαχσά, δεκάδες έχουν συλληφθεί», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους περίπου 10.000 που συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν χιλιάδες Ιρανούς να διαδηλώνουν προς το νεκροταφείο όπου είναι θαμμένη η Αμινί, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Στο κέντρο της Τεχεράνης, μεγάλα τμήματα του παραδοσιακού μεγάλου παζαριού έκλεισαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις διαδηλώσεις. Τα πλήθη χειροκροτούσαν και φώναζαν «Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!» μέσα στη δαιδαλώδη αγορά.

Οι διαδηλωτές, άνδρες και γυναίκες ξεχύθηκαν στους δρόμους, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα» εννοώντας τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Με το σύνθημα #WomanLifeFreedom (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία), οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών και στην υποχρεωτική χρήση του χιτζάμπ, αλλά γρήγορα εξελίχθηκαν σε εκκλήσεις για την απομάκρυνση των σιιτών κληρικών που κυβερνούν το Ιράν από το 1979, με το τέλος της Ιρανικής Επανάστασης και την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάνω από 200 οι νεκροί διαδηλωτές - Κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 1.000

Οι διαμαρτυρίες κινητοποίησαν επίσης φοιτητές πανεπιστημίων, εργατικά συνδικάτα, φυλακισμένους και εθνοτικές μειονότητες όπως οι Κούρδοι κατά μήκος των συνόρων του Ιράν με το Ιράκ. Από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, εκτιμάται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 πολίτες.

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 300 ανθρώπων, ανεβάζοντας σε πάνω από 1.000 τον επίσημο αριθμό των ανθρώπων σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία Αμινί.

Προχθές, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, η Αρχή είχε ανακοινώσει ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 201 «ταραχοποιών» στην Αλμπόρζ, μια επαρχία που γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ιράν έκανε γνωστό ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον 630 ανθρώπων μεταξύ των διαδηλωτών στην Τεχεράνη, στο Κουρδιστάν (δυτικά), στο Χουζεστάν (νοτιοδυτικά), στην Καζβίν και στο Ισφαχάν (κέντρο).

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι κατηγορήθηκαν για αδικήματα που επιφέρουν την ποινή του θανάτου ενώ άλλοι διώκονται κυρίως για «προσβολή της ασφάλειας», «προπαγάνδα» εναντίον της εξουσίας και «επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ